Debat

DE om Brexit: En farlig cocktail for virksomheder

DEBAT: Usikkerheden om Brexit og udsigten til langstrakte handelsforhandlinger kan skade erhvervslivet, skriver Kasper Ernest, EU-chef i Dansk Erhverv.

Hvis briterne stemmer sig ud af EU, kan det skade danske virksomheder, skriver Kasper Ernest, EU-chef i Dansk Erhverv. 
Hvis briterne stemmer sig ud af EU, kan det skade danske virksomheder, skriver Kasper Ernest, EU-chef i Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Ernest
EU-chef i Dansk Erhverv 

Hvor store konsekvenserne bliver, hvis Storbritannien forlader EU, afhænger ikke alene af naturen af et nyt handelsforhold til EU, men også af hvor lang tid det tager at få en aftale i hus.

”Usikkerhed” og ”langstrakt” er to ord som tilsammen udgør en sprængfarlig cocktail for enhver virksomhedsleder. Og det er netop de to ord som i disse dage printes for hornhinden af alle disse ledere, når de skal gennemgå scenarier, hvis vi vågner til et Brexit fredag morgen.

Usikkerheden
Hvad kommer der til at ske ved Brexit – det spørgsmål kan ingen besvare for nuværende. De bud som ”Leave”-tilhængerne er kommet med, har mildest talt været usammenhængende, umulige, eller direkte naive. Norge-model, Schweiz-model – begge indebærer arbejdskraftens frie bevægelighed, som er det, ”Leave”-tilhængerne synes at være mest imod. Så det kan streges som mulighed. Frihandelsaftale som den med Canada – jo, det er en mulighed.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Canada-aftalen er imidlertid endnu ikke ratificeret og i fare for ikke at blive det. Det skyldes, at frihandelsaftaler ikke er politisk populære for tiden. Som det også ses med TTIP-aftalen med USA. Frihandelsaftaler er samtidig ekstremt komplicerede og før underskrifterne er sat, kan ingen vide, hvorledes vilkårene for enkelte produkter eller services bliver. Vil der være told på produkt x, y eller z? Hvilke krav skal de leve op til? Får jeg mulighed for at udstationere? Skal de offentlige udbud ske på lige vilkår?

Dertil kommer usikkerheden om pundets værdi. Indtil nu er danske varer og services allerede blevet dyrere i Storbritannien på grund af det faldende pund. Falder pundet yderligere? På hvilket niveau vil det stabilisere sig? Alle disse mange spørgsmål medfører en enorm usikkerhed for virksomhederne.

Usikkerheden om Brexit har vi allerede nu set manifestere sig i lavere investeringer i Storbritannien to kvartaler i træk. 

Kasper Ernest
EU-chef i Dansk Erhverv

Langstrakte forhandlinger 
Af traktaterne fremgår det, at Storbritannien og EU har to år til at få ordnet en eventuel skilsmisse. Ingen påstår for nuværende, at dette kan gøres hurtigere. Tværtimod. Der tales om helt op til syv år. Begge tidshorisonter ramler lige ind de fleste forretningsplaners levetid. Så enhver forretningsplan vil operere med usikkerhed for Storbritannien, så langt som den løber fra 24. juni og frem, hvis det bliver til et Brexit.

Uforudsigeligheden betyder generelt højere risiko, som igen fører til et større prisskilt, hvis pengene skal lånes af investorer i markedet eller i banken. Jo længere uforudsigeligheden varer ved, jo længere er Storbritannien et mere risikabelt marked, og jo dyrere bliver det at investere i. For et lavvækstland er det ikke den klogeste strategi at vælge.

Konsekvenser ses allerede
Usikkerheden om Brexit har vi allerede nu set manifestere sig i lavere investeringer i Storbritannien to kvartaler i træk. Dette er et mønster, man må formode vil styrkes, hvis det bliver til et Brexit.

Forklaringen overført til vores egen hverdag: udlejer har varslet en huslejestigning - vi ved ikke, hvornår den kommer, og hvor stor den bliver. De fleste af os vil få en smule sved på panden ved tanken og nedtrappe vores forbrug, så der kan spares op til en potentiel stor og grim overraskelse. Den bliver måske ikke stor og grim, men så længe vi ikke ved, holder vi igen – for risikoen er der.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00