Jens Rohde
(Foto: Venstre)

Der er forskel på et blåt og et rødt Parlament

3. september 2013 kl. 23:50
DEBAT: Lakridspiber eller ej. Tobaksdirektivet er en gang sundhedshelligt, venstreorienteret gejl, der viser forskellen på et rødt og blåt Europa-Parlament, skriver Jens Rohde (V).
| Flere

EUdebatten

Af Jens Rohde (V)
MEP, gruppeformand og viceformand i Europa-Parlamentets udvalg for Industri, Forskning og Energi

Så var den der igen. En historie om et overformyndende EU, som regulerer og forbyder ned i mindste detalje. Denne gang var det lakridspiberne, som fik mediernes opmærksomhed.

Ingen ved om et lakridspibeforbud er på vej
Journalister og meningsdannere lod sig fotografere med lakridspiber i munden i protest, mens desperate kommissærer og informationsmedarbejdere i EU angreb medierne og forsøgte at forklare, at der ikke er forslag på vej om at forbyde lakridspiberne.

Kendsgerningen er imidlertid, at ingen ved, om der er noget i den retning på vej.

Omdrejningspunktet er revisionen af EU's tobaksdirektiv. Det er fuldstændigt korrekt, når EU-Kommissionen melder ud, at den ikke har lavet forslag i forbindelse med tobaksdirektivet, som forbyder lakridspiber eller chokoladecigaretter.

På den anden side har venstrefløjen i Parlamentets miljø- og landbrugsudvalg med dansk socialdemokratisk støtte fremsat et forslag om at forbyde såkaldt "imiterede tobaksprodukter". Det forslag har til hensigt at forbyde legetøj og slik, som ligner tobaksprodukter. Men dels er der ingen, som ved, om forslaget går igennem Parlamentet til den store afstemning i september, dels er der ingen, som kender rækkevidden af et sådant forslag.

Imod tobaksdirektivet
I såvel den liberale som den konservative gruppe er vi mange, som kæmper imod forslaget om "imiterede tobaksprodukter", og jeg har personligt stillet et modforslag.

Vi håber naturligvis, at vi vinder en sådan afstemning. Mig bekendt er der ingen, som er begyndt at ryge, fordi de har spist lakridspiber eller chokoladecigaretter som børn. Det skal man være venstreorienteret eller tilhøre de sidste dages hellige for at tro på.

Men forslaget viser med al tydelighed, at der er himmelvid forskel på, om Europa-Parlamentet er rødt eller blåt.

I modsætning til hvad mange desværre tror, så er EU ikke en stereotyp beslutningsmaskine. Det består af mennesker med blå, røde, gule, grønne og sorte holdninger.

Og fordi nogen mennesker stiller et tåbeligt forslag, er det langtfra ensbetydende med, at alle er enige, og at det overhovedet bliver til noget.

På den måde adskiller Parlamentet sig ikke fra Folketinget - eller fra et hvilket som helst andet demokratisk valgt parlament i verden.

Venstreorienteret gejl
Uagtet om Mijøudvalgets ændringsforslag om et forbud mod imiterede tobaksprodukter specifikt rammer lakridspiben eller ej, så er forslaget en gang sundhedshelligt, venstreorienteret gejl, som desværre er gået igennem i Europa-Parlamentets miljøudvalg.

Jeg og mange andre arbejder på af få samlet flertal mod forslaget.

Og nej - jeg kæmper, med al respekt for folkets slikfølelser, ikke for lakridspiber og chokoladecigaretter. Jeg kæmper imod idioti, overregulering og formynderi, og det er, hvad den her sag handler om.

Der er forskel på et blåt og et rødt Europa. Det er de venstreorienterede hellige miljø- og sundhedskrigere, som ødelægger det europæiske fællesskab med deres ideer om, at vi alle sammen skal leve af vandgrød og gå i sivsko.

EUdebatten

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK