Debat

Det bedste som det godes fjende

DEBAT: DF bør finde sine ben i sagen om EU's patentdomstol. Partiets EU-ordfører er langt mere positiv end Morten Messerschmidts negative udlægning. Derfor håber jeg, at DF vil besinde sig og støtte EU-patentet.
Erik Boel
Erik Boel
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Boel (S)
Udenrigskommentator og tidligere formand for Europabevægelsen.

Det er altid en fornøjelse at debattere med Morten Messerschmidt. Så bliver banen kridtet op - han og jeg er vel de to modpoler i den danske Europadebat.

For mig er det afgørende, at vi i den moderne verden har behov for et tæt, forpligtigende europæisk samarbejde for at håndtere mange af de tværnationale opgaver. Derfor er jeg blandt andet en stærk tilhænger af det indre marked, som giver både vækst og beskæftigelse i Danmark. EU-enhedspatentet med gyldighed i samtlige 25 deltagende lande og med en fælles patentdomstol er en naturlig overbygning på dette indre marked.

Det gode må ikke blive det bedste fjende
Under det danske formandskab for EU sidste år var en af statsminister Thorning-Schmidts helt store sejre indgåelsen af kompromiset om EU-patentet. Patentet vil gøre det enklere og billigere at opnå og håndhæve patentbeskyttelse i Europa. Glem ikke, at danske virksomheder er nogle af de bedste i verden, når det kommer til at udtage patenter. Målt per indbygger er Danmark det fjerde mest patentaktive land inden for OECD. Med det nye system bliver det endnu mere attraktivt at udtage patent.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

EU-patentet vil reducere udgifterne ved patentering i deltagerlandene fra ca. 36.000 euro til circa 5.000 euro svarende til en reduktion på 85 procent.

Erhvervs- og Vækstministeriet skønner, at det vil give en besparelse på 2,25 milliarder kroner årligt for europæiske virksomheder og cirka 110 millioner kroner for danske virksomheder.

Messerschmidt gør er stort nummer ud af det demokratiske ved de mange danske folkeaftstemninger - men overser ganske kvaliteterne ved det repræsentative demokrati.

Erik Boel
Udenrigskommentator

Det er spøjst at opleve netop Messerschmidt kritisere forslaget for ikke at være ambitiøst nok. Men her er jeg faktisk enig med ham: Det er noget rod, at der fortsat vil være mulighed for såkaldt "forumshopping", det vil sige, at patenthaver har mulighed for at finde et dyrt og besværligt sted for modparten at føre sagen i første instans. Jeg havde også gerne set, at oversættelsesomkostningerne var blevet minimeret yderligere ved udelukkende at føre sagerne på engelsk i stedet for som nu med mulighed for tre sprog.

DF må besinde sig og støtte EU-patentet
Men det gode må ikke blive det bedste fjende. Forslaget repræsenterer et stort fremskridt i forhold til den nuværende situation og vil bidrage til at styrke den europæiske konkurrenceevne og innovation, fordi det bliver lettere og billigere at få patent på opfindelser. For danske virksomheder og dansk fagbevægelse er det afgørende, at vi kan konkurrere på lige fod med både europæiske og globale virksomheder.

Messerschmidt gør er stort nummer ud af det demokratiske ved de mange danske folkeaftstemninger - men overser ganske kvaliteterne ved det repræsentative demokrati.

Nu bør DF finde sine ben i denne vigtige sag. Partiets EU-ordfører Pia Adelsteens melding står i skarp kontrast til Messerschmidts negative indstilling, når hun udtaler: "selvom vi i den her sag (EU-patentet) nok vil anbefale et ja".

Det er mit håb, at DF i sidste ende vil besinde sig og støtte EU-patentet. Det gælder dansk økonomi og danske arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00