Det sker i EU: Afgørelsens time i Frankrig

OVERBLIK: Franskmændene vælger mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron i det mest overraskende franske præsidentvalg i mands minde. Der kommer mere kød på EU’s forhandlingsplan for Brexit, og så åbner et skandaleombrust museum i Bruxelles.

EU holder vejret, mens franskmændene afgør, om den næste franske præsident hedder Marine Le Pen eller Emmanuel Macron.
EU holder vejret, mens franskmændene afgør, om den næste franske præsident hedder Marine Le Pen eller Emmanuel Macron.Foto: Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 1. maj

EU-land holder arbejdernes internationale kampdag hellig og er derfor lukket.

Tirsdag 2. maj

Burmesiske Aung San Suu Kyi, den legendariske burmesiske oppositionspolitiker, der nu er blevet sit lands udenrigsminister, kommer til Bruxelles og mødes med blandt andre formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

EU-parlamentarikerne stemmer om forslag, der skal skabe bedre kontrol med cirka 40.000 europæiske private sikkerhedsfirmaer, der opererer i og uden for EU’s grænser. Blandt forslagene er en positivliste med firmaer, der har strenge etiske retningslinjer og ikke har pletter på straffeattesten.

Onsdag 3. maj

Michel Barnier, der er EU’s chefforhandler i briternes udmeldelsesproces, præsenterer de såkaldte forhandlingsdirektiver, der i detaljer sætter kød på det forhandlingsmandat, som EU's stats- og regeringschefer gav ham ved et topmødet i weekenden.

Samme dag besøger den estiske regering EU-Kommissionen. Det sker som forberedelse til det estiske EU-formandskab, som starter 1. juli i år.

I Parlamentet stemmer diverse udvalg om både moms på E-bøger, skattesvig og deleøkonomi og får besøg af NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

Torsdag 4. maj

Et nyt og skandaleombrust museum om europæisk historie indvies torsdag i Bruxelles af blandt andre EU-parlamentschef Antonio Tajani. Det såkaldte Hus for europæisk historie skal være med til at styrke kendskabet til Europas fortid og ønsker at invitere sine gæster til ”kritisk at vurdere den europæiske historie, dets potentiale og fremtid”. Projektet har været undervejs siden 2007 og har kostet over 400 millioner kr., hvilket ikke har været lige populært alle steder.

Desuden starter et todages ministermøde mellem EU og lande i Afrika, Vestindien og Stillehavet, de såkaldte AVS-lande. På programmet er blandt andet FN’s bæredygtighedsmål, klimaforandringer i lys af Paris-aftalen, migration, handel og finansiering af udviklingsbistand.

På Malta mødes de europæiske forskningsministre for blandt andet at diskutere forskningssamarbejdet med Middelhavslandene uden for EU og forskelle i innovation mellem medlemslandene.

Søndag 7. maj

Alles øjne vil være på Frankrig, når den anden valgrunde i det franske præsidentvalg afgør, hvem der skal tegne den franske republik de næste fem år. Franskmændene skal vælge mellem den højrenationale Marine Le Pen fra Front National og den tidligere socialdemokrat Emmanuel Macron, hvis En Marche-bevægelse stadig kun er i sin spæde vorden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00