Det sker i EU: Asylslagsmål, rejsecirkus og royalt besøg

OVERBLIK: EU-ministre tager en kammeratlig samtale med hinanden om de strandede forhandlinger om en kontroversiel flygtningefordeling. EU-Domstolen ser nærmere på EU-Parlamentets to hjemsteder. Og så kommer kronprinsessen til Bruxelles.

Kronprinsesse Mary gæster Bruxelles i denne uge. Det gjorde hun også ved åbningen af det danske EU-formandskab i 2012 i selskab med det belgiske kronprinspar, der siden har sat sig på tronen*.
Kronprinsesse Mary gæster Bruxelles i denne uge. Det gjorde hun også ved åbningen af det danske EU-formandskab i 2012 i selskab med det belgiske kronprinspar, der siden har sat sig på tronen*.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 4. Juni
EU’s justitsministre forsamles i Luxembourg – dog uden dansk deltagelse – for at diskutere nye regler om blandt andet insolvens, skilsmisser og forældremyndighed over grænser samt oprettelsen af en fælles europæisk anklagemyndighed.

Efter at have fremlagt sin plan for den næste reform af EU’s landbrugspolitik i fredags, tager landbrugskommissær Phil Hogan til Sofia for at mødes med de europæiske landbrugsministre og høre, hvad de siger til det.

I Europa-Parlamentet vil Transportudvalget stemme om kontroversielle regler for udenlandske chauffører, der skal forsøge at sætte en stopper for løndumping og urimelige arbejdsforhold på det europæiske transportmarked.

I Indre Markedsudvalget er en vigtig sag for Danmark på programmet. Det gælder regler for fri udveksling af såkaldte ikke-personlige data, som danske interessenter håber kan bane veje for flere store datacentre på dansk jord.

Parlamentarikerne vil også endevende skandalen omkring Facebook og Cambridge Analytica ved den første af en række høringer om emnet. Her kommer blandt andre Christopher Whylie, den tidligere ansatte i analysefirmaet, der først blæste i alarmfløjten, og nogle af de britiske journalister, der bragte historien frem i lyset.

Tirsdag 5. juni
De svære forhandlinger om et nyt europæisk asylsystem er på dagsordenen, når EU’s asyl- og integrationsministre mødes, igen uden dansk minister. Til gengæld kan det blive debut for Italiens nye indenrigsminister. Det er Matteo Salvini, lederen af det ene af landets nyudpegede regeringspartier, det højrenationale, indvandringsfjendske Ligaen. Italien har en nøglerolle i den sag på grund af sin naturlige placering som der, hvor mange flygtninge og migranter stiler hen, når de krydser Middelhavet på vej til Europa.

Europa-Parlamentets rejsecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg kommer på dagsordenen tirsdag. Her vil EU-Domstolens generaladvokat komme med sin udtalelse i en sag, som Frankrig har rejst, om at få annulleret beslutninger relateret til EU’s budget for 2017, fordi de er indgået under én af Parlamentets samlinger i Bruxelles og ikke i Strasbourg. Det, mener franskmændene, går imod EU’s traktater og er med til at undergrave Strasbourgs placering som Parlamentets retmæssige hovedsæde.

Samme dag tager EU-dommerne stilling til homoseksuelle EU-borgeres ret til at få deres registrerede partnere fra tredjelande med sig til EU-lande, som ikke anerkender ægteskaber mellem folk af samme køn.

Onsdag 6. Juni
Nye planer for fremtidens EU-politik på transport-, energi- og digitalområdet i det såkaldte Connecting Europe og Digital Europe samt en ny rumpolitik bliver præsenteret i Bruxelles som del af udmøntningen af det næste syvårsbudget for Unionen.

Samme dag får kommissærerne besøg af den østrigske kansler, Sebastian Kurz, og resten af den østrigske regering, der kommer på studietur, inden de overtager formandskabet for EU’s Ministerråd 1. juli.

Andetsteds i Bruxelles samles udviklingspolitikkens spidser til de årligt tilbagevendende European Development Days, hvor der også er fint dansk royalt besøg. Kronprinsesse Mary* skal holde tale om kvinders rolle i spidsen for bæredygtig udvikling.

I København stiller EU-Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans, op til borgerdialog med danskerne om, hvad de vil EU i fremtiden. Seancen afholdes hos LO og indledes af formand Lizette Risgaard.

I Luxembourg dømmer EU-Domstolen i en dansk sag om energibeskatning, hvor firmaet Koppers har sagsøgt Skatteministeriet, fordi de mener, at de bør friholdes fra en energiskat i henhold til EU-lovgivningen.

Torsdag 7. juni
I Bruxelles fortsætter EU-Kommissionen med at pumpe nye politikker ud i forbindelse med langtidsbudgettet. Torsdag er det EU’s store forskningsprogram, Horizon Europe, som står til en kæmpe budgetforøgelse. Derudover kommer programmerne for ITER – EU’s forsøg på at udvikle fusionskraft – og for atomsamarbejdet EURATOM.

I Luxembourg er det transportministrenes tur til at mødes. De skal tale om transport både til lands, til vands og i luften, når de blandt andet forventes at finde frem til en fælles holdning om konkurrence inden for lufttransport og modtagefaciliteter i havne, samt diskuterer status for forslag om vejgodstransport, herunder også regler for chaufførers virke på tværs af grænser.

Frans Timmermans er stadig i Danmark, i dag i både København og Skælskør for blandt andet at møde Folketingets Europaudvalg og tale ved det årlige topmøde for virksomhedsledere, VL Døgnet.

Fredag 8. juni
Ugens sidste udspil fra Kommissionen i langtidsbudgetregi kommer fredag, hvor det gælder de næste politikker for det indre marked, told samt det såkaldte europæiske volontørkorps, der støtter unge i at deltage i frivilligt arbejde.

EU’s ministre for telekommunikation mødes for blandt andet at diskutere et kontroversielt forslag om e-databeskyttelse, der til industriens store fortrydelse kommer oven i de databeskyttelsesregler, der lige er trådt i kraft.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk er i Charlevoix, Canada, til det, der kan blive et noget akavet G7-topmøde, de store stridigheder blandt verdens ledende nationer taget i betragtning.

*Altinget skrev først, at det var kronprins Frederik, der skal tale ved European Development Days. Det var en fejl. Vi beklager.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00