Det sker i EU: Børnecheck, udstationering og Juncker i Rusland

OVERBLIK: En dom om retten til at begrænse retten til børneydelser falder midt i debatten om britisk exit fra Unionen, EU-ministre diskuterer et gult kort til udstationeringsregler, mens EU-Kommissionens formand mødes med Ruslands Vladimir Putin.

EU-Domstolen afgør en sag om den britiske børnecheck, der kan få afgørende betydning for Storbritanniens premierminister David Camerons kamp for at få briterne til at blive i EU.
EU-Domstolen afgør en sag om den britiske børnecheck, der kan få afgørende betydning for Storbritanniens premierminister David Camerons kamp for at få briterne til at blive i EU.Foto: Scanpix / Adam Gray
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 14. juni

Dom over børnecheck
Briterne vil have øjnene rettet mod Luxembourg tirsdag, når EU-Domstolen afgør en sag om børnepenge, hvor EU-Kommissionen har bestridt briternes ret til at stille en række krav til EU-borgere i Storbritannien, før de vil udbetale børnerelaterede ydelser til dem. Sagen er særligt betændt, fordi den falder midt i slutspurten, inden briterne 23. juni stemmer om deres EU-medlemskab, hvor netop adgangen til sociale ydelser er en særdeles varm kartoffel. I sin udtalelse sidste år om sagen anbefalede Domstolens generaladvokat at afvise sagen.

 

Onsdag 15. juni

Kommissærer samler op på flygtningesituationen
EU-Kommissionens ugentlige møde er blandt andet dedikeret til en opsamling på den flygtningeaftale med tyrkerne, som EU-lederne indgik tidligere på året, herunder hvordan det går med at sende folk tilbage fra de græske øer til Tyrkiet. De vil også gøre status over de 160.000 flygtninge, som EU-landene har lovet at fordele mellem sig.

 

Parlamentarikere stemmer om medicinsk udstyr
EU’s Miljøudvalg skal bekræfte den aftale om regulering af en enorm mængde medicinsk udstyr, som forhandlere på deres vegne indgik med formandskabet for Ministerrådet i slutningen af maj. De nye regler skal skærpe kontrollen med blandt andet højrisikoprodukter som implantater og gøre det lettere at spore dem.

 

Skærper koffein hjernen?
EU-parlamentarikere fra Miljøudvalget vil forsøge at skabe flertal for et veto mod et nyt forslag om at tillade anprisninger af koffeins evne til at skærpe koncentration og opmærksomhed, som EU-Kommissionen vil tillade på energidrikke og sodavand.

 

Torsdag 16. juni

Udstationering, ligebehandling og kræftfremkaldende stoffer
EU’s beskæftigelsesministre, inklusive Jørn Neergaard Larsen (V), tager til Luxembourg, hvor de blandt andet tager en diskussion af EU’s udstationeringsdirektiv og det såkaldte gule kort, som Danmark og ti andre lande har udstukket til EU-Kommissionen, fordi de mener, at et nyt direktivforslag forbryder sig mod EU’s nærhedsprincip. Derudover vil de forsøge at blive enige om en revision af et direktiv om kræftfremkaldende stoffer og diskutere det ligebehandlingsdirektiv, som har siddet fast i lovgivningsmaskineriet siden 2008.

 

Eurogruppemøde
Det lysner i sagaen om den græske gældskrise, hvor Grækenland nu kan se frem til en udbetaling på cirka 50 milliarder kroner fra sin lånepakke i kølvandet på måneders tovtrækkerier om landets reformkurs, når eurozonens finansministre ved deres månedlige møde forventes at sige god for aftalen. Eurolandene skal også diskutere pensioner og disses indvirkning på statsfinanserne.

 

Juncker på tur til Rusland
Der bliver hævet en del øjenbryn i Bruxelles og omegn over EU-Kommissionens formands todages smuttur til Rusland, hvor Jean-Claude Juncker blandt andet skal mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, kort før EU-landene skal beslutte, om de vil forlænge eksisterende sanktioner mod russerne.

 

Månedens traktatkrænkelsessager
EU-Kommissionen udsender sin månedlige opgørelse over, hvem der er et skridt nærmere EU-Domstolen for ikke at overholde de fælles EU-regler. Danmark har alene i år modtage 21 henvendelser af den karakter.

 

Helle Thorning lobbyer EU-Kommissionen
Første-næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, får besøg af den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, der som ny chef for Red Barnet nu kommer til Bruxelles med lobby-kasketten på.

 

Fredag 17. juni

Skatteunddragelse og bankunion
EU’s finansministre vil fredag mødes i Luxembourg for at diskutere den såkaldte indskydergaranti i forbindelse med den bankunion, der skal sørge for, at banker på gal kurs bliver opdaget i tide. Ministrene skal også vedtage et nyt sæt regler mod skatteunddragelse og nikke til de henstillinger om nationale reformer i landene, der er en del af det såkaldte europæiske semester. Også forsøget på at lave en finansiel transaktionskat mellem en koalition af frivillige lande vil blive drøftet.

 

Sundhedsministre diskuterer medicinpriser og antibiotikaresistens
EU’s sundhedsministre vil vedtage konklusioner om blandt andet udviklingen af medicinpriser i Europa, hvor de forventes at bede EU-Kommissionen komme med en udredning på området. Desuden er bekæmpelsen af antibiotikaresistens på dagsordenen, mens ministrene også skal diskutere den aftale om nye regler for medicinsk udstyr, som lige er blevet indgået med Europa-Parlamentet. Den danske minister springer mødet over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00