Det sker i EU: Bruxelles søger svar efter Paris

OVERBLIK: Efter det brutale terrorangreb i Paris fredag aften vil EU’s ledere forsøge at finde ud af, hvad der kan gøres for at undgå, at den slags tragedier sker igen.

Terrordåden i Paris fredag, der kostede mindst 129 ofre, vil blive mindet med et minuts stilhed klokken 12 mandag i alle EU's institutioner.
Terrordåden i Paris fredag, der kostede mindst 129 ofre, vil blive mindet med et minuts stilhed klokken 12 mandag i alle EU's institutioner.Foto: Scanpix/ Patrick Kovarik
Rikke Albrechtsen

Mandag 16. november

Udenrigsministre mødes for første gang efter Paris
Månedens sædvanlige rådsmøde mellem EU’s udenrigsministre vil blive overskygget af tragedien i Paris, men det forventes også, at ministrene diskuterer den fastkørte fredsproces i Mellemøsten og får EU’s udenrigschef, Federica Mogherinis, seneste update fra de diplomatiske diskussioner om konflikten i Syrien, som fandt sted i weekenden i Wien. De skal også runde flygtningekrisen samt forholdet til Unionens østlige naboer. Udenrigsminister Kristian Jensen deltager i mødet.

G20 vil gøre flygtningekrise til globalt ansvar
Mandag er topmødedag nummer to for gruppen af verdens førende økonomier, G20, der er i Antalya søndag og mandag for at diskutere alt fra flygtningekrisen over krigen i Syrien til klimaforhandlingerne frem mod topmødet i Paris i december. Fredagens angreb i Paris kommer lederne heller ikke udenom, om end den franske præsident, Franҫois Hollande, har meldt afbud. Det forventes blandt andet, at lederne binder sig til at gøre ansvaret for løsningen af flygtningekrisen mere globalt og dele byrderne mere ligeligt.

Forenkling af landbrugspolitikken
EU’s landbrugsministre mødes mandag i Bruxelles, dog uden fødevareminister Eva Kjer Hansen, der springer over denne gang. Mødets højdepunkt forventes at blive en diskussion om forenkling af EU’s fælles landbrugspolitik. Mange landmænd og nationale myndigheder er løbet sur i de fælles regler, og der skal derfor ses på, hvilke forbedringer der kan skabes på kort eller mellemlangt sigt. Men der er også status for internationale frihandelsforhandlinger og for markedssituationen i erhvervet generelt.

 

Tirsdag 17. november

Forsvarsministre i Bruxelles
Det er blandt andet en ny handlingsplan for forsvarsindustrien samt udvikling af de europæiske forsvar, der er på programmet, når EU's forsvarsministre mødes i Bruxelles. De skal også diskutere kapacitetsopbygning inden for sikkerhedsområdet i for eksempel Afrika. Under frokosten vil ministrene diskutere igangværende militæroperationer med særligt fokus på operation Sophia i Middelhavet og indsatsen i Den Centralafrikanske Republik. Forsvarsministeren deltager.

EU-ministre tager temperatur på retsstaten
EU’s udenrigs- og europaministre mødes for at diskutere forberedelserne til det næste EU-topmøde samt tage temperaturen på, hvordan retsstatsprincipperne har det i EU-land lige for tiden inden for den særlige årlige retsstatsdialog, som ministrene opfandt i kølvandet på knas med de demokratiske værdier i blandt andet Ungarn. Ministrene vil også diskutere planen om at lave et sæt spilleregler for samarbejdet mellem EU-institutionerne og få en præsentation af planerne for det forestående hollandske EU-formandskab, der starter ved årsskiftet. Den danske udenrigsminister springer over i denne omgang.

Høring om hormonforstyrrende stoffer
Svenskerne har hevet EU-Kommissionen for EU-Domstolen for at have nølet for længe i reguleringen af hormonforstyrrende stoffer. Tirsdag er første høring i sagen, som også Danmark har udvist stor interesse for. Ifølge Sverige har Kommissionen imod sine forpligtelser undladt at definere videnskabelige kriterier for de hormonforstyrrende stoffer, hvilket gør det svært for landene at regulere dem.

 

Onsdag 18. november

EU-Kommissionen gør status over energiunionen
Der vil blive gjort status over EU’s energiunionsprojekt fra EU-Kommissionens næstformand, Maros Sefcovic, onsdag, i den første årlige såkaldte ”State of the Energy Union”-tale. Her vil han blandt andet se på, hvordan det går med at øge forsyningssikkerheden, skære ned på afhængigheden af fossile brændstoffer samt skabe et bedre indre marked for energi.

Spørg Juncker
EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker stiller op til dialog med de europæiske borgere for at give dem chancen for at stille spørgsmål og lufte deres bekymringer om det europæiske samarbejde. Rent fysisk finder det sted i Bruxelles, men spørgelystne borgere kan fange formanden på Twitter med hashtagget ”EUdialogues” eller følge med på webstreaming på fem sprog her.

 

Torsdag 19. november

EU-Kommissionen agerer traktatens vogter
Den månedlige oversigt over, hvem der er et skridt nærmere EU-Domstolen, kommer torsdag, når EU-Kommissionen præsenterer de seneste nye traktatbrudssager. Overtrædelsessagerne forløber i tre stadier. Åbningsskrivelser, begrundede udtalelser og som sidste udvej en tur for dommerne i Luxembourg.

 

Fredag 20. november

EU’s justitsministre til hastemøde om terror
Det luxembourgske EU-formandskab har i samarbejde med de franske myndigheder i al hast arrangeret krisemøde om, hvad der kan gøres fra europæisk hold for at styrke EU’s antiterrorberedskab i kølvandet på terrorhandlingerne i Paris. Det bliver blandt andet med fokus på at styrke EU's ydre grænser og øge kontrollen med adgang til skydevåben.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00