Det sker i EU: Coronakvaler og amerikansk vagtskifte

OVERBLIK: Kickstarten af næste fase af det transatlantiske forhold er i højsædet i denne uge i EU, hvor Unionens ledere også skal diskutere vaccinestrategi og covid-krise på et topmøde.

USA's næste præsident, Joe Biden, har en mere positiv tilgang til det europæiske samarbejde end sin forgænger, Donald Trump.
USA's næste præsident, Joe Biden, har en mere positiv tilgang til det europæiske samarbejde end sin forgænger, Donald Trump.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 18. januar
EU’s europaministre starter ugen med at diskutere coronakrisen forud for det virtuelle EU-topmøde om covid-19, der foregår senere på ugen. De skal også gøre status over, hvordan det går med at finde nogen til at stå i spidsen for den storstilede Konference om Europas fremtid, som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) før jul var i høj kurs til.

Finansministrene i den såkaldte eurogruppe af lande i den fælles mønt har også videomøde, hvor de skal diskutere, hvordan coronavirussen har påvirket de økonomiske ubalancer blandt landene.

Resten af finansministerkredsen er inviteret med til en del af mødet, der handler om det fremtidige økonomiske forhold til USA. Her er Harvard-professor Larry Summers, der er tidligere finansminister og økonomisk toprådgiver under henholdsvis Bill Clinton og Barack Obama, inviteret med til at analysere situationen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00