Det sker i EU: Et år efter afstemningen træder Danmark nu helt ind i det europæiske forsvarssamarbejde

Danmark optages fuldt i det europæiske forsvarssamarbejde i denne uge, hvor Ukraine atter er i centrum ved flere ministermøder, EU-landene får deres økonomiske karakterbog og europaparlamentarikerne ser på, om lande som Danmark bør få et ekstra medlem af forsamlingen.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med sin tyske kollega, Boris Pistorius (t.v.) i forbindelse med EU's militære træningsmission for Ukraine. Den kan Danmark deltage i nu, fordi forsvarsforbeholdet er ophævet. Et lille år efter folkeafstemningen træder Danmark i denne uge nu fuldt og helt ind i EU-samarbejdet på området.
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med sin tyske kollega, Boris Pistorius (t.v.) i forbindelse med EU's militære træningsmission for Ukraine. Den kan Danmark deltage i nu, fordi forsvarsforbeholdet er ophævet. Et lille år efter folkeafstemningen træder Danmark i denne uge nu fuldt og helt ind i EU-samarbejdet på området.Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 22. maj

Både de europæiske udenrigsministre og konkurrenceministre kommer til Bruxelles.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lægger ud med en snak over morgenmad i en lille kreds af lande, der vil udforske, om det er en god idé at fjerne vetoretten i udenrigspolitikken. Det er den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, der har taget initiativet. Danmark har kun observatørstatus i klubben, hvilket afspejler, at regeringen endnu ikke har fundet sine ben i den diskussion, men gerne alligevel vil være med på en lytter.

Ved selve rådsmødet har de 27 atter Ukraine på programmet. Herunder diskussionen om, hvorvidt der kan laves en særlig domstol, der skal tage sig af de krigsforbrydelser, der finder sted i landet. De får også besøg af deres ministerkolleger fra de seks balkanlande for at diskutere krigens konsekvenser for dem.

0:000:00