Det sker i EU: EU’s hemmelige spitzenkandidater forsøger at erobre dagsordenen

OVERBLIK: To store debatter mellem de europæiske partiers spidskandidater til at blive den næste EU-kommissionsformand finder sted i en uge, hvor EU’s Brexit-forhandler kommer til Danmark, og briterne går til et lokalvalg, der kan blive skæbnesvangert for Theresa May.

Den tyske spidskandidat for de europæiske kristendemokrater, Manfred Weber, er favorit til at løbe med sejren i den såkaldte spitzenkandidatproces, der på papiret skal kåre den næste EU-kommissionsformand. 
Den tyske spidskandidat for de europæiske kristendemokrater, Manfred Weber, er favorit til at løbe med sejren i den såkaldte spitzenkandidatproces, der på papiret skal kåre den næste EU-kommissionsformand. Foto: Costas Baltas/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 29. april
I Maastricht afholdes den første store debat mellem de håbefulde kandidater, som de europæiske politiske partier har stillet frem som deres bud på, hvem der skal være den næste formand for EU-Kommissionen. Den såkaldte spitzenkandidatproces forsøger at koble udfaldet af europaparlamentsvalget med udpegelsen af den næste formand for EU-Kommissionen. De færreste europæere har dog opdaget det, og langtfra alle de europæiske regeringsledere har accepteret det. Alligevel klør kandidaterne ufortrødent på.

I Berlin mødes den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, med stats- og regeringschefer fra en række lande på Vestbalkan. Her er det blandt andet forhåbningen, at man kan puste nyt liv i forsøget på at mægle i striden mellem Serbien og Kosovo.

Tirsdag 30. april
Det bliver en travl dag ved EU-Domstolen. Her skal dommerne komme med deres endelige vurdering af den store frihandelsaftale, som EU indgik med Canada i 2016, og som Belgien har bedt Domstolen om at se efter i sømmene for at tjekke, om den er kompatibel med EU-traktaterne, herunder når det kommer til grundlæggende rettigheder.

0:000:00