Det sker i EU: Forsvarsunion, narko og britisk valg

OVERBLIK: Theresa May får svar på, om hun har de britiske vælgeres opbakning, mens EU-Kommissionen lægger op til debat om den europæiske forsvarspolitik i denne uge, hvor der også er nyt om europæernes narkoforbrug, og hvor Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt vender tilbage til Europa-Parlamentet.

Den britiske valgkamp har været op ad bakke for den siddende premierminister, Theresa May, der selv udskrev valg i utide for at få et folkeligt mandat til sine Brexit-forhandlinger.
Den britiske valgkamp har været op ad bakke for den siddende premierminister, Theresa May, der selv udskrev valg i utide for at få et folkeligt mandat til sine Brexit-forhandlinger.Foto: Scanpix / Stefan Wermuth
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 6. juni

EU-Kommissionen kommer med sin årlige rapport om europæernes narkotikaforbrug og markerer startskuddet for en ny dyrevelfærdsplatform.

EU-Domstolen ser på, om det kan anses som ulovligt at krydse en grænse, hvis man bliver hjulpet til det af et lands myndigheder, sådan som det skete, da tusindvis af migranter vandrede op gennem Balkan og videre ud i EU i 2015.

Og så har Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt meldt sit comeback til Europa-Parlamentet, efter han blev sygemeldt i kølvandet på bilagsskandalen om MELD og FELD.

Onsdag 7. Juni

Hvordan ser en fremtidig EU-forsvarspolitik ud, og skal EU være en pendant til NATO? Det er nogle af de spørgsmål, som EU-Kommissionen lægger ud til diskussion i et nyt såkaldt refleksionspapir om forsvarspolitikken, mens konkrete forslag skal bane vejen for en europæisk fond, der kan sende flere ressourcer til EU’s forsvarsindustri.

Samtidig åbner udviklingsverdenens udgave af Roskildefestivalen, European Development Days, i Bruxelles, som over to dage lokker statsmænd (m/k), internationale organisationer og civilsamfundet til den belgiske hovedstad for at diskutere situationen i verdens fattige lande.

Torsdag 8. Juni

Briterne skal til valg i utide ved det, der har udviklet sig til noget mere spændende kapløb mellem Konservative og Labour, end premierminister Theresa May kalkulerede med, da hun kaldte folket til urnerne for at få demokratisk mandat til sine Brexit-forhandlinger.

EU’s justitsministre tager til Luxembourg for at diskutere blandt andet oprettelsen af en fælleseuropæisk offentlig anklagemyndighed og nye regler om hvidvaskning af penge, mens EU’s transportministre skal høre sidste nyt om de amerikanske myndigheders forbud mod at tage pc’er og tablets med ombord på fly, samt blive enige om opdaterede regler for lastvogns- og buschauffører.

Imens stemmer EU-parlamentarikerne om dobbeltbeskatning og om regler, der skal tackle såkaldte ”legal highs”, altså lovlige stoffer, der bruges som rusmidler.

Fredag 9. juni

Integrationsminister Inger Støjberg (V) mødes med sine ministerkolleger for at diskutere flygtningesituationen og tilbagesendelsespolitik og blive enige om et fælleseuropæisk system til at tjekke indrejsende til Unionen.

Energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) skal også til ministerrådsmøde i Luxembourg og har blandt andet pakkepost og privacy på nettet på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00