Det sker i EU: Frihandelsforhandlinger, Coca Cola-retssag og dansk visit

OVERBLIK: Oven på sidste uges hektiske topmødeaktivitet for at undgå en britisk exit fra unionen, går Bruxelles en relativt stille uge i møde.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer til Bruxelles i sin nye rolle som konsulent og skal mødes med EU's forskningskommissær Carlos Moedas.
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer til Bruxelles i sin nye rolle som konsulent og skal mødes med EU's forskningskommissær Carlos Moedas.Foto: Scanpix / Niels Ahlmann Olesen
Rikke Albrechtsen

Mandag 22. februar

TTIP-uge begynder
Den 12. runde i forhandlingerne om en frihandelaftale mellem EU og USA skydes i gang i Bruxelles og varer hele ugen. Det er blandt andet det meget omstridte tvistbilæggelsessystem, blandt venner kendt som ISDS, der kommer til at være i søgelyset. ISDS gør det muligt for private firmaer at sagsøge regeringer uden om det traditionelle retssystem for beslutninger, der har indflydelse på deres investeringer. EU’s handelskommissær Cecilia Malmström har fremlagt et forslag til en international domstol, der vil kunne tage sig af sådanne tvister under mere ordnede forhold.

 

Onsdag 24. februar

Coca Cola-flasker for EU-Domstolen
Coca Cola er utilfreds med, at EU’s varemærkemyndighed OHIM ikke vil lade dem patentere en glasflaske uden riller, der – efter sodavandsgigantens eget udsagn – er en videreudvikling af deres ikoniske glasflaske og vil kunne genkendes af deres forbrugere som sådan. OHIM afviste i 2011 Coca Colas ansøgning med begrundelsen, at flasken er blottet for genkendelige træk, hvilket nu er anket til Retten i Luxembourg.

 

Rådsmøde for uddannelsesministrene
EU’s uddannelsesministre er kaldt til Bruxelles med en rimelig tynd mødedagsorden i sigte. De skal blandt andet udveksle synspunkter, om hvordan uddannelsessystemer, arbejdsmarkeder og samfundet som sådan bliver forbundet bedre og diskutere uddannelses rolle i at fremme forståelse for borgerskab og grundlæggende værdier.

 

Torsdag 25. februar

Justitsministerrådsmøde
EU’s asyl- og migrationsministre tager til Bruxelles til et ekstraindsat rådsmøde for blandt andet at nå til enighed om nye regler for grænsekontrol i Schengen-området, der skal gøre det obligatorisk at tjekke, om indrejsende er registreret i for eksempel Europols databaser. De skal også diskutere forslaget om at skabe en fælles europæisk grænse- og kystvagt samt konsekvenserne af Grækenlands svigtende håndtering af sine ydre grænser for Schengen-samarbejdet.

 

Danskerrend i EU-Kommissionen
Torsdag er der dansk visit hos flere af EU-kommissærerne. Forskningskommissær Carlos Moedas modtager chef for Eurozymes Peder Holk Nielsen samt tidligere statsminister, nuværende konsulent, Anders Fogh Rasmussen. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager får også besøg hjemmefra. Hun modtager folk fra Tænketanken Europa samt medlemmer af Europaudvalget.

 

Sidste nyt om overtrædelsessager
EU-Kommissionen leverer den månedlige liste over, hvem der er i gang med at krænke traktaterne og dermed har kurs mod EU-Domstolen. Første skridt er en såkaldt åbningsskrivelse, derefter kommer en begrundet udtalelse, og hvis et medlemsland stadig vurderes at være på kant med EU-retten, overgives sagen til dommerne i Luxembourg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00