Det sker i EU: Grønt bunkebryllup og polsk rivegilde

Vitale dele af de reformer, der skal gøre EU i stand til at opnå sine klimamål, skal igennem EU-Parlamentet i denne uge, hvor EU-kommissionsformanden også skal feje op efter sidste uges kontroversielle beslutning om at frigive milliarder til polakkerne på trods af manglende retsreformer.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen var i Polen i sidste og lykønske blandt andre landets præsident, Andrzej Duda, med udbetalingen af midler fra EU's genopretningsfront. Det er hun ikke blevet populær på i Europa-Parlamentet.
EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen var i Polen i sidste og lykønske blandt andre landets præsident, Andrzej Duda, med udbetalingen af midler fra EU's genopretningsfront. Det er hun ikke blevet populær på i Europa-Parlamentet.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 7. juni

EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen kommer i det helt store krydsforhør, når hun over for Europa-Parlamentet skal forsvare, at hun har givet grønt lys til at sende milliarder af kroner til Polen. Pengene var ellers indefrosset på grund af manglende polsk vilje til at adressere den udhuling af landets retssystem, som har været undervejs i flere år. Den liberale Renew-gruppe ønsker en mistillidsafstemning om Kommissionen efter den kontroversielle beslutning.

Det sker i Strasbourg, hvor EU-Kommissionen også holder sit ugentlige møde. På programmet er intet mindre end Schengens fremtid, inklusive en opdatering af de fælles spilleregler bag det grænseløse samarbejde.

Kommissærerne skal også give deres officielle respons på et borgerinitiativ, som næsten 1,4 millioner europæere har skrevet under på, som kræver et stop for dyrehold i bure. 

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00