Det sker i EU: Kampen om magten i Europa fortsætter

OVERBLIK: Efter det mislykkedes at blive enige om navnet på den næste formand for EU-Kommissionen i sidste uge, prøver de europæiske stats- og regeringschefer igen.

En magtkamp mellem den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, om fordelingen af EU's topposter spiller en afgørende rolle i, hvem der har en chance for at løbe med jobbene.
En magtkamp mellem den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, om fordelingen af EU's topposter spiller en afgørende rolle i, hvem der har en chance for at løbe med jobbene.Foto: Olivier Hoslet/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 24. juni
EU’s stats- og regeringschefer kunne ikke få kabalen om, hvem der skal overtage de vigtigste job i Unionen, til at gå op ved et topmøde i sidste uge.

De planlægger at prøve igen på søndag. Men Donald Tusk, den siddende formand for EU-cheferne, er pinligt bevidst om, at den nok vigtigste post som formand for EU-Kommissionen ikke er noget, som de 28 EU-ledere kan afgøre alene.

Kandidaten skal i sidste ende godkendes af Europa-Parlamentet, og derfor har Tusk planlagt møder mandag med repræsentanter for de fire største politiske grupper i Parlamentet, der er dem, der skal levere flertallet. Ved at tage dem med på råd håber han at undgå, at det ender i en institutionel krise.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00