Det sker i EU: Kan forholdet mellem EU og briterne reddes?

OVERBLIK: Briterne har kastet en bombe ind i forhandlingerne med EU om en handelsaftale og ser ikke ud til at ville detonere den, der er nye klimamål på vej for 2030, EU-ledere møder Xi Jinping, og så holder kommissionsformand Ursula von der Leyen sin første såkaldte State of the European Union-tale.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, mener, at han er i sin fulde ret til at bryde den skilsmisseaftale, som han indgik med EU sidste år.
Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, mener, at han er i sin fulde ret til at bryde den skilsmisseaftale, som han indgik med EU sidste år.Foto: Jessica Taylor/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 14. september
Kontakterne mellem de britiske og europæiske forhandlere af en ny handelsaftale mellem de to parter fortsætter. Det store spørgsmål er, om de i virkeligheden mest er som orkesteret, der spiller videre, mens Titanic synker, efter Boris Johnsons regering i sidste uge åbent erkendte, at briterne ikke har tænkt sig at leve op til den skilsmisseaftale mellem briterne og EU, som de indgik sidste år. Et sådant brud på international lov gør det umuligt at indgå en frihandelsaftale, understregede kommissionsformand Ursula von der Leyen så, og der står vi nu uden rigtig at vide, hvordan vi kommer videre.

Det ser dog ikke ud til, at Boris Johnson er til at rokke. Tværtimod er hans nye såkaldte indre markeds-lov, som stadfæster bruddet med skilsmisseaftalen, skemasat til at gå igennem sin andenbehandling i Underhuset mandag, hvor flere ledende medlemmer af hans eget Konservative Parti har tænkt sig at stemme imod i protest, men formodentlig langtfra nok til at ændre på noget.

Der er EU-Kina-topmøde med præsident Xi Jinping og hans team på den ene side og kommissionsformand Ursula von der Leyen, formand for Det Europæiske Råd Charles Michel, samt den tyske kansler, Angela Merkel, der pt. har EU’s roterende formandskab for Ministerrådet, på den anden. Der er blandt andet covid-19, klimaforandringer og økonomi på dagsordenen, men mest interessant er nok den diskussion om samarbejde og samhandel mellem de to parter, der skal finde sted, hvilket ikke er noget helt gnidningsfrit emne. 

0:000:00