Det sker i EU: Konflikten om de europæiske coronamilliarder ruller

OVERBLIK: Det kan godt være, at EU’s stats- og regeringschefer troede, de havde en aftale om EU’s næste langtidsbudget og en coronagenopretningsplan, da de en tidlig juli-morgen efter mere end fire dages forhandlinger vaklede ud i lyset igen. Men de har gjort regning uden Europa-Parlamentet, der ikke er tilfreds med det, lederne har lagt på bordet.

EU-cheferne for Kommissionen, Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet tilbage i juli lige efter det dramatiske topmøde, hvor EU-landene blev enige om den store corona-genopretningsplan samt det næste langtidsbudget. Efter knap to månederne har de dog stadig ikke fået Europa-Parlamentet med på vognen.
EU-cheferne for Kommissionen, Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet tilbage i juli lige efter det dramatiske topmøde, hvor EU-landene blev enige om den store corona-genopretningsplan samt det næste langtidsbudget. Efter knap to månederne har de dog stadig ikke fået Europa-Parlamentet med på vognen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 7. september
Der er stadig masser af kurrer på tråden mellem medlemmerne af Europa-Parlamentet og repræsentanterne for de 27 EU-landes regeringer, hvad angår den aftale om en kæmpe corona-genopretningsplan og det næste syvårige EU-budget, som statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes EU-chefkolleger blev enige om i sommer. Forhandlingerne for at få parlamentarikerne med om bord fortsætter mandag og fredag. De folkevalgte vil blandt andet have rettet op på, at der i budgettet blev skåret på områder som grænsekontrol, forskning og udvekslingsprogrammet Erasmus, og så vil de have skærpet muligheden for at skære i EU-støtten, hvis lande ikke overholder almindelige retsstatsprincipper.

Samme dag har EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen bebudet, at hun starter jobsamtaler med de to mulige kandidater til at overtage rollen som irsk EU-kommissær, efter handelskommissær Phil Hogan blev tvunget til at gå af i slutningen af august. Den klare favorit er det mangeårige medlem af Europa-Parlamentet, Mairead McGuinness. Den anden er Andrew McDowell, der er tidligere rådgiver for den forhenværende irske premierminister Enda Kenny, og som senest har siddet som næstformand i Den Europæiske Investeringsbank.

Tirsdag 8. september
I London går ottende forhandlingsrunde mellem EU og den britiske regering i gang om den handels- og samarbejdsaftale, der skal træde i stedet for briternes medlemskab af EU-klubben. At sige, at det går dårligt, ville være en underdrivelse. EU-diplomater snakker om en ”spildt sommer” med nærmest ingen fremgang, selv om der, ifølge EU’s chefforhandler, Michel Barnier, er under to måneder til, at en endelig aftale skal være i hus, hvis den skal kunne træde i kraft ved årsskiftet.

0:000:00