Det sker i EU: Møder med May og Merkel

OVERBLIK: Først får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøg af Theresa May for at tale Brexit. Så tager han til Berlin, Portugal og Spanien for at diskutere livet i EU uden briterne. Imens er der igen kommet liv i EU-land efter påske.

Statsministeren får besøg af britiske Theresa May. Men det er ikke den eneste europæiske leder, han skal mødes med i denne uge.
Statsministeren får besøg af britiske Theresa May. Men det er ikke den eneste europæiske leder, han skal mødes med i denne uge.Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 9. april
Den britiske premierminister, Theresa May, tager på skandi-rundtur til Stockholm og København for at tale Rusland, international sikkerhed, handel og investeringer. Hun får nok også skudt en bisætning om Brexit ind, når hun mødes med sine regeringschefkolleger Stefan Löfven og Lars Løkke Rasmussen (V).

EU-Kommissionens førstenæstformand, Frans Timmermans, er i Polen for at se, om den såkaldte atombombe, der kan fratage et EU-land sin stemmeret, som han truer landets regering med for brud på retsstatsprincipperne, måske kan afmonteres. Han skal mødes med premierministeren og præsidenterne for landets højesteret og forfatningsdomstol.

I Bruxelles får konkurrencekommissær Margrethe Vestager besøg af Folketingets Transportudvalg.

 

Tirsdag 10. april
EU’s miljøministre tager til Sofia i to dage for at diskutere luftkvalitet, internationale klimaforhandlinger samt bedre implementering af EU’s miljølovgivning, hvilket det ikke kun er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der finder udfordrende.

Samme dag markeres det, at det er præcis 20 år siden, at fredsaftalen i Nordirland, den såkaldte Langfredagaftale, blev indgået. En aftale, der er kommet under pres på grund af Brexit.

I Luxembourg afsiger EU-Domstolen en vigtig fransk dom om kørselstjenesten Uber, der mener, at den franske regering har forbrudt sig mod EU-reglerne i et forsøg på at blokere dens aktiviteter.

 

Onsdag 11. april
Fra EU-Kommissionen kommer der en række forslag om fødevare- og forbrugerpolitik, der blandt andet skal styrke landmændenes rolle over for store supermarkeder og skabe en såkaldt "ny deal for forbrugere”.

Samme dag afholder kristendemokraterne i EU-Parlamentet en høring om fremtidens landbrugspolitik efter 2020 med blandt andre EU’s landbrugskommissær.

 

Torsdag 12. april
Statsminister Lars Løkke Rasmussen tager til Berlin til sit første møde med den tyske kansler, Angela Merkel, efter en langstrakt tysk regeringsdannelse. Efter frokost i Kansleramt skal middagen spises i Lissabon, hvor Løkke møder premierminister Antonio Costa. På menuen begge steder er Brexit, men også frihandel og EU’s lidt anstrengte forhold til USA skal under behandling.

I Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg kommer nye fælles asylregler til afstemning, der skal forenkle reglerne og forkorte asylprocessen – dog ikke i Danmark, der står uden for reglerne på grund af retsforbeholdet.

I Luxembourg afgøres en vigtig dansk sag om de regler, der er indført i dansk lov for at begrænse udenlandske lastbilchaufførers virke, inklusive hvor mange stop de må have på vejen. EU-Kommissionen mener, de danske regler er i karambolage med EU-lovgivningen. EU-Domstolens egen generaladvokat stillede sig på Danmarks side i sin foreløbige udtalelse, men det er nu op til dommerne, om de vil gå samme vej.

Svenske snusfabrikanter kan også se frem til deres dag i retten. De har bragt en sag mod den britiske regering, fordi den forbyder markedsføring af snus i Storbritannien. På trods af, at snus er forbudt i alle andre EU-lande end Sverige, mener Swedish Match stadig, at briterne bryder EU’s regler om ikke-diskrimination, eftersom det er tilladt at reklamere for andre tobaksvarer i landet.

 

Fredag 13. april
Statsministeren fortsætter sin lille europatur med et besøg hos den spanske premierminister, Mariano Rajoy. Det er første gang, Lars Løkke besøger regeringscheferne på Den Iberiske Halvø.

Danmarks EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fejrer sin 50-års fødselsdag med et besøg i USA, hvor hun skal deltage i det årlige forårsmøde for konkurrenceretsentusiaster hos det amerikanske advokatsamfund, ABA.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00