Det sker i EU: Løkkes EU-tur, Balkan-topmøde og Trump-kvaler

OVERBLIK: Nye regler for CO2-udslip på lastbiler ser dagens lys i en uge, hvor statsministeren rejser Europa tyndt, EU’s udenrigschef forsøger at redde atomaftalen med Iran, og EU-lederne diskuterer, hvad de skal stille op med USA’s præsident og holder stort anlagt topmøde med Balkanlandene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager en europæisk hvirvelvindstur i denne uge med stop i Kosovo, Østrig, Slovakiet og Bulgarien.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager en europæisk hvirvelvindstur i denne uge med stop i Kosovo, Østrig, Slovakiet og Bulgarien.Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 14. maj
EU’s europaministre – i Danmarks tilfælde Anders Samuelsen (LA) – kommer til Bruxelles for blandt andet at sige deres ærlige mening om det udspil til EU’s næste syvårsbudget, som EU-Kommissionen kom med i starten af måneden. På mødet kommer Polen også i den varme stol, når de øvrige lande skal diskutere, hvordan det går med respekten for retsstatsprincipperne i landet, efter den siddende regering har taget en række tiltag som svar på den kritik af blandt andet indblanding i dommeres uafhængighed, der er blevet rejst af EU-Kommissionen. Derefter sendes briterne ud af lokalet, så de resterende 27 kan diskutere status for forhandlingerne om Brexit, som har nået et særdeles svært leje.

På den anden side af Lovens Gade, Rue de La Loi, i Bruxelles tager EU’s fiskerikommissær mod Danmarks nye minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen (V). Hun vil også tale om Brexit og dets konsekvenser for danske fiskere. Også torskekvoter og Kommissionens forsøg på at få lukket ned for ålefiskeriet i Østersøen er på dagsordenen.

Samme dag starter statsminister Lars Løkke Rasmussen en minirundtur i det sydøstlige Europa. Han begynder i Kosovo hos de danske NATO-tropper og ender dagen i Wien til en middag hos den østrigske kansler, hvor blandt andre Arnold Schwarzenegger, FN’s generalsekretær og en række andre prominente gæster deltager.

I Italien vil de to populistiske sejrherrer ved valget i marts, Ligaen og Femstjernebevægelsen, gå til landets præsident og erklære sig villige til at gå i regering sammen under ledelse af en endnu ukendt premierminister. De to umage sengepartnere går sammen for at gøre ende på over to måneders dødvande i italiensk politik. 

Tirsdag 15. maj
Statsministeren bliver i Wien, hvor han deltager i den klimakonference, som Schwarzenegger har grundlagt. Den østrigske tidligere skuespiller og guvernør i Californien samler store offentlige og private spillere i regi af det såkaldte R20, hvor Løkke skal deltage i et panel om, hvordan man indfrier klima- og verdensmålene.

Derefter fortsætter statsministeren til Bratislava, hvor han mødes med den nye slovakiske premierminister som led i regeringens forsøg på at finde nye venner i EU-klubben efter Brexit.

I Bruxelles får EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, en travl dag. Her skal hun være med til at afholde det første officielle højniveaumøde mellem EU og Cuba, siden de to sider i 2016 indgik en samarbejdsaftale om at udvikle det gensidige forhold efter årtier mere eller mindre på is. Hun skal også holde såkaldt associeringsråd med den tunesiske udenrigsminister om blandt andet demokratisk transition, økonomi, handel, migration og kamp mod terrorisme. Derudover har hun indkaldt den iranske udenrigsminister samt udenrigsministrene fra Storbritannien, Frankrig og Tyskland for at diskutere vejen frem, efter at den amerikanske præsident har trukket USA ud af den atomaftale, der er indgået mellem det internationale samfund og Iran. 

Samme dag mødes EU-parlamentarikere og nationale lovgivere til en eksperthøring med virksomheder, IT-specialister og myndigheder i Europa-Parlamentet i Bruxelles. De skal diskutere de omfattende nye databeskyttelsesregler, der træder i kraft 25. maj, og som giver virksomheder og myndigheder grå hår i hovedet på hele kontinentet.

 

Onsdag 16. maj
I Bruxelles skal det belgiske retssystem vurdere, om den europæiske arrestordre på tre catalonske separatister, som de spanske myndigheder har udstedt, skal føre til udlevering. De tre tidligere medlemmer af den catalonske regering har været i eksil i Belgien siden oktober sidste år, hvor de kom til byen sammen med den tidligere selvstyreformand Carles Puigdemont. 

Ved det ugentlige møde i EU-Kommissionen får kommissærerne besøg af FN’s generalsekretær, António Guterres. Derudover er det blandt andet nye regler om CO2-udslip fra lastvogne, der er på dagsordenen, samt nyt udspil om forskning og innovation og om uddannelse.

Desuden vil kommissærerne diskutere deres indspil til det forestående topmøde med Balkanlandene og til den middag, de 28 EU-chefer skal have senere onsdag aften i Sofia, hvor de skal diskutere digitale spørgsmål, blandt andet om behandling af persondata og skat på IT-giganter.

IT-diskussionerne mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans EU-kolleger risikerer dog at blive overskygget af de verserende verdensbegivenheder. Herunder ikke mindst amerikanernes ønske om at trække sig ud af atomaftalen med Iran og deres trusler om at smække straftold på europæisk stål og aluminium per 1. juni.

 

Torsdag 17. maj
For første gang siden 2003 mødes EU’s stats- og regeringschefer med de seks lande på Vestbalkan, som gør sig forhåbninger om at komme med i EU-klubben på et tidspunkt. EU-cheferne vil forsøge at forny det europæiske perspektiv for at undgå, at landene på Balkan falder i armene på russerne i stedet for, men uden at give løfter, de ikke kan holde. Det gælder særligt på udvidelsesfronten, hvor flere EU-lande er stærkt nølende ved tanken om at få Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien og Bosnien-Hercegovina lukket ind, mens flere EU-stater slet ikke anerkender Kosovos selvstændighed.

Ved EU-Domstolen i Luxembourg kommer der et praj om, hvad der skal ske med den landbrugsstøtte, som danske landmænd, der deltog i et omfattende snyd med deres gylleregnskab, fik tildelt på tidspunktet. Det sker, når Domstolens generaladvokat giver sin udtalelse i sagen. I langt de fleste tilfælde er det også den konklusion, som dommerne når frem til.

 

Fredag 18. maj
EU’s budgetkommissær, Günther Oettinger, kommer til Danmark for at få bedre føling med, hvordan hans nye forslag til Unionens næste syvårsbudget bliver modtaget af den danske regering.

Indtil videre har udmeldingerne fra regeringen været, at Kommissionens 1135 milliarder euro store udspil er alt, alt for stort.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00