Det sker i EU: Merkels efterfølger kåres

OVERBLIK: Hvem skal overtage posten som leder af tyske konservative CDU fra kansler Angela Merkel? Kan EU-ministre blive enige om vilkårene for de omstridte europæiske langturschauffører? Skal EU have en skat på digitale giganter? Det og meget mere får vi svar på i denne uge.

Mandag 3. december
Italien skal igen være mål for en kammeratlig samtale, når eurozonens finansministre mødes mandag til deres månedlige komsammen, hvor de blandt andet skal tage bestik af EU-Kommissionens ønske om at åbne en sag om overskridelse af EU’s budgetregler for den meget gavmilde finanslov, som landets regering har vedtaget for næste år. Danmark og andre ikke-eurolande får også lov til at tage del i de diskussioner, der handler om reformer af det økonomiske samarbejde.

Samme dag er EU’s transportministre i byen for blandt andet at tale om afskaffelse af sommertid og nye passagerrettigheder til togpassager. Det helt store slag bliver dog, om hvordan forholdene for EU’s langturschauffører skal være, herunder hvordan deres køre- og hviletider skal strikkes sammen, hvor mange gange de må læsse og losse i samme land på deres tur rundt i Europa, og ikke mindst hvornår de skal omfattes af EU’s udstationeringsregler. Forhandlingerne tegner til at blive svære og kan også trække ud til sent på natten.

I Benin mødes EU-parlamentarikere med deres modstykker fra Afrika, Vestindien og Stillehavsregionen (AVS) for at diskutere forskellige spørgsmål af fælles interesse for EU og de 78 udviklingslande, herunder kampen mod cyberkriminalitet og terrorisme i Sahel, klimaforandringer og den aftale mellem de to blokke, som skal erstatte den nuværende såkaldte Cotonou-aftale.

Login