Det sker i EU: Navalnyj-sag udstiller europæernes problematiske forhold til Rusland

OVERBLIK: Voldelige arrestationer af den fængslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyjs støtter over weekenden får EU’s udenrigsministre til at skulle genoverveje forholdet til Rusland i denne uge, hvor AstraZeneca-vaccinen skal godkendes, fiskeriet efter Brexit er på programmet, og et aflyst Davos er flyttet over på nettet.

Sammenstødene mellem politi og demonstranter til støtte for Putik-kritikeren Aleksej Navalnyj i løbet af weekenden får nogle EU-lande til at presse på for sanktioner mod Rusland.
Sammenstødene mellem politi og demonstranter til støtte for Putik-kritikeren Aleksej Navalnyj i løbet af weekenden får nogle EU-lande til at presse på for sanktioner mod Rusland.Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 25. januar
De europæiske udenrigsministre er til et sjældent fysisk møde i Bruxelles – dog ikke Jeppe Kofod (S), der bliver hjemme på grund af covid-situationen. På dagsordenen er blandt andet klimadiplomati, håndtering af forholdet til Rusland i lyset af udviklingen omkring arrestationen af Aleksej Navalnyj og en drøftelse af, hvad for et udenrigspolitisk forhold, Unionen skal have til briterne, nu hvor de har forladt klubben for alvor.

De europæiske landbrugs- og fiskeriministre mødes online for blandt andet at diskutere status for forhandlingerne om den næste landbrugsreform og fiskeriet efter Brexit.

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har en travl dag på videokontoret med individuelle onlinemøder med den franske finansminister, den polske miljøminister, generaldirektøren for den tyske tv-station ZDF, den irske vicepremierminister og direktøren for Google.

0:000:00