Det sker i EU: Så løftes sløret for det corona-kalibrerede EU-budget

OVERBLIK: Hvad skal der til for at hjælpe EU-landene ud af det økonomiske morads, som coronakrisen har efterladt Europa i, og hvem skal betale regningen? EU-Kommissionen kommer med sit bud på et nyt syvårigt budget og en genopretningsfond i denne uge.

I sidste uge stjal den franske præsident og den tyske kansler spotlightet, da de præsenterede deres bud på en corona-genopretningsfond. I denne uge skal EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen (t.h.) forsøge at generobre dagsordenen, når hun fremlægger sit forslag til et revideret EU-budget med fokus på hjælp til covid-ramte sektorer og regioner.
I sidste uge stjal den franske præsident og den tyske kansler spotlightet, da de præsenterede deres bud på en corona-genopretningsfond. I denne uge skal EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen (t.h.) forsøge at generobre dagsordenen, når hun fremlægger sit forslag til et revideret EU-budget med fokus på hjælp til covid-ramte sektorer og regioner.Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 25. maj
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holder videomøde med Charles Michel, formanden for Det Europæiske Råd, der repræsenterer de 27 EU-ledere. De har nok at snakke om, inden Kommissionen onsdag fremlægger sit bud på en corona-genopretningsfond og et nyt udspil til EU-budgettet, som von der Leyen håber på kan finde bred opbakning hos EU-cheferne.

Ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager skal for Europa-Parlamentets Økonomiudvalg og diskutere lempelsen af EU’s statsstøtteregler i lyset af covid-krisen. Samme sted vil Borgerrettighedsudvalget diskutere retstilstanden i Polen, hvor regeringen er under anklage for at have udhulet landets domstoles uafhængighed.

Tirsdag 26. maj
Den forestående genopretningsplan og EU-budgettet er også på bordet, når de 27 europaministre mødes digitalt tirsdag. De vil også tale om den gradvise genåbning af Europa og om den årlige rapport fra EU-Kommissionen om, hvordan det går med overholdelse af retsstatsprincipperne.

0:000:00