Det sker i EU: Sandhedens time om flygtningefordeling

OVERBLIK: Alles øjne rettes i denne uge mod Luxembourg, hvor EU-Domstolen afgør, om EU’s ministre gik for langt ved at tvinge lande til at fordele flygtninge, der var strømmet til Italien og Grækenland i 2015.

Ungarn var et af de lande, der oplevede massiv gennemstrømning, da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015. I denne uge falder der dom i den sag, landet sammen med Slovakiet rejste mod en EU-beslutning om at fordele flygtninge landene imellem.
Ungarn var et af de lande, der oplevede massiv gennemstrømning, da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015. I denne uge falder der dom i den sag, landet sammen med Slovakiet rejste mod en EU-beslutning om at fordele flygtninge landene imellem.Foto: /ritzau/AP/Petr David Josek
Rikke Albrechtsen

Mandag 4. september
EU’s landbrugsministre tager to dage til Estland for at diskutere, hvordan man får gjort europæiske landmænd mere modstandsdygtige mod prischok, klimaforandringer og andre uforudsete hændelser.

I Europa-Parlamentet stemmer Indre marked-udvalget om tiltag, der skal udbrede kendskabet til 112 som det direkte nummer i nødssituationer, uanset hvor du er i Europa, mens kollegerne i Udvalget for borgerrettigheder diskuterer anti-terrortiltag og informationsudveksling med EU-kommissær Dimitris Avramopoulos.

Onsdag 6. september
EU-Domstolen skal afgøre en stærkt kontroversiel sag, som Ungarn og Slovakiet har bragt mod EU’s Ministerråd. De to lande mener, at den flygtningeomfordeling, som blev besluttet for at lette presset på Italien og Grækenland i kølvandet på den massive mennesketilstrømning i sommeren 2015, er ulovlig. Sagen har stor principiel betydning, fordi samme princip ligger under den foreslåede reform af EU’s asylsystem, som er på vej gennem EU-maskineriet lige nu.

I EU-Kommissionen gør de den månedlige status på flygtningesituationen, mens Bendt Bendtsen (K) inviterer jagtfolket til stor konference ovre i Europa-Parlamentet med titlen ”New Hunters, New Challenges” med deltagelse af hele to EU-kommissærer.

Torsdag 7. september
EU’s udenrigsministre tager to dage til Tallinn, hvor de starter med en brainstorm om EU’s fremtidige forsvarssamarbejde sammen med forsvarsministrene. De skal også lige nå at se, hvad der kan gøres for freden i Mellemøsten, om EU’s menneskerettighedspolitik er på rette spor og evaluere på, om deres egen mødeform sidder lige i skabet.

I EU-Parlamentet får Udvalget for borgerrettigheder seneste nyt om arbejdet med EU’s sikkerhedsunion fra EU-kommissær Julian King, mens Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, får besøg af Dansk Metal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00