Det sker i EU: Theresa May trykker på Brexit-knappen

OVERBLIK: Ugens absolut vigtigste begivenhed bliver den britiske premierministers aktivering af EU’s exitklausul, artikel 50.

Den britiske premierminister, Theresa May, har annonceret, at hun onsdag starter den britiske udmeldelse af EU.
Den britiske premierminister, Theresa May, har annonceret, at hun onsdag starter den britiske udmeldelse af EU.Foto: Scanpix / Reuters
Rikke Albrechtsen

Mandag 27. marts

EU’s grænser står højt på dagsordenen, når EU-ministre med ansvar for asyl og migration mødes i Bruxelles. De skal også diskutere tilbagesendelsespolitik og drøfte den forkætrede Dublin-forordning, der er grundpillen under det europæiske asylsystem. Det bliver dog uden integrationsminister Inger Støjberg (V), som er syg.

Europa-Parlamentet får besøg af indenrigsministrene for Tyskland og Frankrig, der vil diskutere sikkerhedssituationen i Europa med Parlamentets Borgerrettighedsudvalg. Præsidenten for det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, er også i byen og skal mødes med indtil flere EU-chefer.

Tirsdag 28. marts

Justitsministrene fra de 28 EU-lande kommer til byen for blandt andet at diskutere regler for logning af data, som har sat grå hår i hovedet på den danske regering, efter EU-Kommissionen underkendte den danske praksis med at pålægge teleselskaber at gemme oplysninger om deres kunders gøren og laden.

Onsdag 29. marts

Så er det dagen, hvor briterne sætter stopuret i gang for to års skilsmisseforhandlinger med EU, når premierminister Theresa May giver besked til formanden for EU-cheferne, Donald Tusk, om, at hun aktiverer EU's udmeldelsesblanket, artikel 50.

På Malta deltager en række lande i et ministermøde om fair fiskeri i Middelhavet under navnet MedFish4Ever. Og så kommer en række prominente europæiske konservative til øen for at deltage i den årlige EPP-partikongres.

Torsdag 30. marts

På Malta fortsætter EU’s store kristendemokratiske EPP-partifamilie deres todages partimøde. På gæstelisten er den tyske kansler, Angela Merkel, EU-cheferne Jean-Claude Juncker, Donald Tusk og Antonio Tajani med flere.

Fredag 31. marts

Efter at have lagt sig ud mod Apple, Amazon, Starbucks og Google tager konkurrencekommissær Margrethe Vestager et smut til USA for at tale til en konference i Washington afholdt af det amerikanske advokatsamfunds antitrust-afdeling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00