Det sker i EU: Udskældte handelsaftaler og grænsekontrol

OVERBLIK: EU-toppen skal til flygtninge-topmøde i New York. EU’s handelsministre skal diskutere kontroversielle handelsaftaler med USA og Canada. Og en delegation fra Europa-Parlamentet skal se på dansk-svensk grænsekontrol.

Mandag tager Danmarks konkurrence-kommissær til Washington. Her skal hun blandt andet mødes med USA's finansminister Jack Lew for at diskutere EU-Kommissionens afgørelse i den højtprofilerede milliard-sag mod Apple.
Mandag tager Danmarks konkurrence-kommissær til Washington. Her skal hun blandt andet mødes med USA's finansminister Jack Lew for at diskutere EU-Kommissionens afgørelse i den højtprofilerede milliard-sag mod Apple.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund

Mandag  19. september

EU-top til flygtningetopmøde
I New York skal stats- og regeringschefer fra hele verden forsøge at finde svar på, hvordan det internationale samfund skal reagere på de store globale flygtninge- og migrantstrømme. Fra EU-toppen deltager blandt andre EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens udenrigschef Federica Mogherini. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen er også på talerlisten i New York. 

EU-Parlamentarikere ser på dansk-svensk grænsekontrol
I Europa-Parlamentet er denne uge mødefri, mens en lang række politiske delegationer rejser rundt til forskellige steder i verden. Parlamentets udvalg for borgerrettigheder sender eksempelvis en delegation til Libanon for at besøge en flygtningelejr og for at tale med repræsentanter fra FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR.

En anden delegation fra udvalget tager til Sverige. De skal besøge den dansk-svenske grænse. Her skal de se på den grænsekontrol, som blev indført sidste år som svar på de store strømme af flygtninge og migranter, der ankom til Skandinavien. 

Vestager til USA
EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager tager til Washington, hvor hun blandt andet skal mødes med den amerikanske finansminister Jack Lew. De to har nok at tale om:

EU-Kommissionen med Vestager i spidsen har nemlig bedt den amerikanske gigantvirksomhed Apple om at betale næsten 100 milliarder kroner til Irland som bod for, at selskabet har haft en ulovlig skatteaftale med irerne. Vestager har også lagt sig ud med store amerikanske selskaber som Google, Starbucks, McDonald’s og Amazon. Det har fået Jack Lews finansministerium til at anklage EU-Kommissionen for at etablere sig som en ”overnational skattemyndighed”.


Tirsdag 20. september

EU’s ministre forbereder topmøde
I sidste uge var EU-lederne til uformelt topmøde i Bratislava for at finde en ny vej for EU efter briternes Brexit-afstemning. Allerede tirsdag begynder EU-landene på ministerniveau at forberede et nyt topmøde. Det finder sted i Bruxelles 20. til 21. oktober. Her ventes handelspolitik og forholdet til Rusland at blive de centrale emner på dagsordenen.

Ud over at forberede topmøde skal ministrene tirsdag også se på EU’s rammebudget for 2014-2020. EU-Kommissionen kommer forbi og fremlægger sit forslag til en midtvejsevaluering af Unionens langsigtede husholdningsbudget for ministrene.


Fredag 23. september

Uformelt møde mellem EU's handelsministre
Efter en gallamiddag torsdag aften tager Unionens handelsministre fredag hul på to varme EU-kartofler: frihandelsaftaler.

En handelsaftale mellem EU og Canada er for nylig blevet færdiggjort og skal snart godkendes af parlamenterne i alle EU's 28 medlemslande. Men kritikken ulmer, og særlig i Tyskland er utilfredsheden mærkbar. I Danmark har Alternativet krævet aftalen sendt til folkeafstemning.

Også forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og USA - kaldet TTIP - er genstand for masser af opmærksomhed. I Tyskland har en socialdemokratisk topminister erklæret TTIP-forhandlingerne for "døde".  Og den franske handelsminister har udtalt, at han på mødet fredag vil bede EU-Kommissionen om at sætte TTIP-forhandlingerne på pause.

Det uformelle møde for EU's handelsministre finder sted i Slovakiets hovedstad Bratislava.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00