Det sker i EU: EMA-slutspil, EU-retssag og topmøde

OVERBLIK: Får København EU’s Lægemiddelagentur? Det og meget mere er på dagsordenen i denne uge i EU-land.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kommer til Bruxelles flankeret af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for at forsøge at score EU's Lægemiddelagentur.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kommer til Bruxelles flankeret af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for at forsøge at score EU's Lægemiddelagentur.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Rikke Albrechtsen

Mandag 20. november
Så er det i dag, det afgøres, hvor to EU-agenturer skal bo, når de skal forlade London efter Brexit. Den danske regering har lobbyet intensivt for at få EU’s Lægemiddelagentur, EMA, til Danmark, men det har de 18 andre lande også, som har lagt billet ind på at huse agenturet. Otte lande kæmper om Den Europæiske Bankmyndighed, EBA, der også skal have nyt hjem. Det hele afgøres med en afstemning, som minder meget om Melodi Grand Prix.

I samme bygning mødes EU’s undervisningsministre for blandt andet at blive enige om et nyt EU-voluntørkorps og samle op på fredagens topmøde i Gøteborg, hvor Lars Løkke & co. forsøgte at lægge en linje for, hvor EU-samarbejdet skal hen i fremtiden, når det kommer til kultur og uddannelse.

Europa-Parlamentet får besøg af formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, og så er der stor offentlig høring om det omstridte ukrudtsmiddel glyphosat, efter 1,3 millioner europæere har leveret underskrifter for at få stoffet forbudt.

Tirsdag 21. november
Tirsdag er det EU’s kultur- og sportsministres tur til at komme til Bruxelles for blandt andet at tale om sportstræneres rolle i samfundet og digital kultur. Det bliver dog uden dansk ministerdeltagelse.

Ovre i Europa-Parlamentet vil Retsudvalget stemme om kontroversielle nye regler om retten til at se tv på tværs af EU’s grænser. Andetsteds i de folkevalgtes hus skal de diskutere planerne for fiskeriet i Østersøen, herunder det forbud mod ålefiskeri, som danske fiskere er rasende over. Der skal også stemmes om finansieringen af europæiske politiske partier, i Danmark kendt fra MELD/FELD-sagen. Og så kommer Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, også et smut forbi for at tale med Parlamentets Økonomiudvalg.

Onsdag 22. november
EU-Kommissionen holder sit ugentlige møde, hvor de blandt andet skal vedtage EU-landenes årlige økonomiske karakterbøger i regi af det, der i EU-slang kaldes for Det Europæiske Semester. De vil også skulle diskutere et nyt initiativ om hormonforstyrrende stoffer, efter Europa-Parlamentet tidligere på året hældte deres første udspil ned ad brættet.

Torsdag 23. november
Der bliver sendt et vigtigt signal fra EU-Domstolen til den danske regering, når generaladvokaten torsdag kommer med sin udtalelse i den sag, EU-Kommissionen kører mod Danmark for brud på EU-reglerne, når det kommer til udenlandske lastbilchaufførers ret til at køre inden for Danmarks grænser. I de såkaldte cabotageregler sætter Danmark grænser for, hvor mange gange en udenlandsk chauffør må laste og læsse på sin tur i landet, hvilket EU-Kommissionen mener, er i strid med EU-reglerne. Udtalelsen er ikke bindende, men i langt de fleste tilfælde finder dommerne frem til samme afgørelse som generaladvokaten.

24. november
Kun en uge efter statsministeren sidst så sine EU-kolleger i Gøteborg, skal Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med dem igen i Bruxelles til et topmøde om EU’s såkaldte østlige partnerskaber med Unionens seks naboer i øst, Moldova, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Georgien og Aserbajdsjan.

Med den britiske premierminister, Theresa May, i byen vil der med stor sandsynlighed også blive talt Brexit i korridorerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00