Debat

DF: Mere Storbritannien og mindre EU

DEBAT: Danmark har alt at vinde og intet at tabe ved at gå sammen med Storbritanniens David Cameron og forlange reformer i EU, skriver Anders Vistisen (DF).

Danmark bør følge Storbritannien og forlange reformer i EU, skriver Anders Vistisen (DF). 
Danmark bør følge Storbritannien og forlange reformer i EU, skriver Anders Vistisen (DF). Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

"EU er og bliver ikke en stor velfærdsstat, hvor man skal udligne på tværs af grænserne. Det skal EU heller ikke være fremover… Det er vigtigt, at landene selv indretter deres velfærdssystem… Regeringen ønsker, at vi skal have mulighed for at kunne opstille nationale værn, der kan træde i kraft, hvis EU-reglerne fører til betydelige finansielle ubalancer".

Har Storbritanniens premierminister David Cameron sagt det? Nej, sådan sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) 11. marts sidste år. I samme tale lovede hun dansk solidaritet med Finland, som nu bliver trukket for EU-Domstolen for sine dagpengeregler.

Vi bør gøre som briterne 
Nu er det på tide at handle, og David Camerons løfte om at tilbagerulle de mest urimelige EU-regler er den bedste chance for Danmark, siden vi aftvang Bruxelles vore dyrebare forbehold. Al snak om, at Danmark skal "med i kernen af EU", må ophøre. I EU’s kerne råder der euro, kiv, splid, tyskerhad, franske socialister og græske fantaster. Så hellere med briterne i udkanten af EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi kender ikke briternes konkrete krav, men så meget er sikkert, at arbejdstagernes migration inden for EU og adgangen til sociale ydelser kommer på bordet. Camerons konservative regering vil indføre en optjeningsperiode på fire år, før en EU-indvandrer får ret til samme velfærdsydelser som en britisk borger. Den vil standse udbetaling af børnecheck og sygedagpenge til folk, der bor fjernt fra Storbritannien. Den vil udvise indvandrere, som har gået arbejdsløse i seks måneder.

Og briterne – ikke EU – skal selv bestemme, om udviste kriminelle skal have lov til genindrejse. Cameron forlanger et opgør med princippet om "stadig tættere union", og viste danskerne ikke 25. maj 2014, at de ikke ønsker mere EU? Endelig har Cameron bebudet et opgør med dele af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Domstolen i Strasbourg.

Al snak om, at Danmark skal "med i kernen af EU", må ophøre. I EU’s kerne råder der euro, kiv, splid, tyskerhad, franske socialister og græske fantaster. Så hellere med briterne i udkanten af EU.

Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Bred støtte blandt befolkningerne
Står Storbritannien alene? Ifølge en meningsmåling foretaget af YouGov er der i EU bred støtte til en vis optjeningsperiode, før indvandrere fra andre EU-lande kan få adgang til sociale ydelser i et andet land: 73 procent i Tyskland, 71 procent i Frankrig, 70 procent i Danmark, 63 procent i Norge, 61 procent i Finland og 51 procent i Sverige. Og et stort flertal af de adspurgte mener, at EU-borgere skal have et job og kunne forsørge sig selv, før de kan tage ophold i et andet EU-land.

Har Storbritannien på forhånd en tabt sag? Finlands statsminister Alexander Stubb siger: ”Jeg er sikker på, at vi finder et kompromis, som er godt for Storbritannien og godt for Europa. Irlands Europa-minister Dara Murphy siger: ”Meget af hvad David Cameron hidtil har foreslået, vil være til gavn for alle EU’s befolkninger, især hvad angår regulering.” Tidligere EU-kommissær Günter Verheugen siger: ”Storbritannien er afgørende for ikke bare Europas økonomiske, men også Europas politiske fremtid. Hvad Cameron siger, er, hvad et stort flertal af europæerne føler.”

Rød eller blå – hvad venter vores regering på?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00