Debat

DF: Vi siger ikke nej til alt i EU

DEBAT: I modsætning til jubeltilhængere og føderalister tillader Dansk Folkeparti sig at være kritisk over for de forhold i EU, som er fejlagtige og kritisable. Men det betyder ikke, at Dansk Folkeparti siger nej til alle tiltag fra EU. Det skriver MEP Rikke Karlsson (DF).
Foto: Danskfolkeparti.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Karlsson
Nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet

"Europa er blevet fjern og uforståelig. Europa bliver nødt til at blive mere simpel for at være effektiv, hvor det er nødvendigt - og trække sig fra områder, hvor det ikke er nødvendigt at være."

Hvis ikke Dansk Folkeparti allerede har sagt ovenstående, så falder det ihvertfald fint i tråd med det, vi mener.

Men udtalelsen kommer et helt andet sted fra, nemlig fra den franske præsident Hollande, der efter sit valgnederlag pludselig så lyset og erkendte, hvad vi andre har kunnet se i lang tid: at der er et eller andet galt med EU-konstruktionen.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Demokratiet har ringe vilkår i Bruxelles
Man kunne så spørge, hvad det kunne være - udover Hollandes simplificering- der kunne gøre EU mere brugervenlig. Kunne det tænkes, at et af problemerne var, at EU har et stort demokratisk underskud i forhold til medlemslandene, som de ikke aner, hvad de skal gøre ved?

Ligegyldigt hvordan man vender og drejer problemet, kommer en større mængde af EU-jura aldrig til at erstatte demokrati.

Konstruktiv kritik er ikke det samme som en negativ holdning til alt, hvad der foregår i EU. Vi tror bare på, at fornuftig kritik er med til at forbedre EU's forhold og samarbejde med de befolkninger den er sat til at lede.

Rikke Karlsson (DF)
MEP

Men måske har det aldrig været hensigten, at EU skulle være demokratisk. Der er visse ting, der tyder på det. Tag f.eks EU-præsident Herman von Rompuys udtalelse om, at EU fortsætter uanset, hvad befolkningerne mener. Den slags udtalelser fortæller klart, at demokratiet har ringe vilkår i Bruxelles.

Da vi i 1972 stemte Danmark ind i Fællesmarkedet var det et "handelsmæssigt markedsfælleskab", vi søgte ind i, og ikke en grænseløs union, som EU nu har bevæget sig hen imod. Den situation kunne sagtens have været undgået, hvis danske politikere gennem årene ikke havde optrådt så afvisende over for at spørge befolkningen til råds ved folkeafstemninger, når der skulle laves traktatændringer. Ikke mindst når traktatændringerne betød, at Danmark afgav suverænitet.

I dag ser vi så, at hver tredje danske lov er påvirket af EU, og den udvikling vil fortsætte i de kommende år for fuld udblæsning.

Lige siden euroen blev introduceret, er vi blevet oversvømmet af en syndflod af euro-love, regler og forordninger med det klare sigte at realisere en stadig tættere union. Alt dette uden at befolkningerne bliver hørt eller endsige lyttet til. Derved kommer jeg, og mange andre, til at stå tilbage med det indtryk, at der hele tiden - uden nogen former for demokratisk proces - skal overflyttes beslutningskompetence til EU.

At dansk finanslov nu og i fremtiden skal en tur omkring Bruxelles for at blive godkendt, fortæller tydeligt, hvilken vej toget kører, nemlig den vej, hvor suveræne stater bliver opslugt af EU og sættes under administration.

DF siger ikke nej til gode tiltag
Der skal ikke herske tvivl om, at Dansk Folkeparti ønsker at samarbejde på en lang række områder som vækst, beskæftigelse og andre vigtige områder, men vi ønsker også et slankere EU.

Dansk Folkeparti siger ikke nej til alle gode strategier og tiltag fra EU's side. Vi vil endda gå langt for at få dem opfyldt. Men i modsætning til jubeltilhængere og føderalister tillader vi os at være kritiske over for de forhold i EU, som vi finder fejlagtige og kritisable.

Konstruktiv kritik er ikke det samme som en negativ holdning til alt, hvad der foregår i EU. Vi tror bare på, at fornuftig kritik er med til at forbedre EU's forhold og samarbejde med de befolkninger, den er sat til at lede.

Det kan ende med folkeligt oprør 
Man er i EU også nødsaget til at tage de samme befolkninger med på råd i stedet for den selvtilstrækkelige og "vi-alene-vide" politik, der føres i øjeblikket fra Bruxelles.

Det nyligt afholdte parlamentsvalg talte sit tydelige sprog. Det kan gå rivende galt med EU, hvis man ikke snart forstår, at hvis man ønsker et fredeligt og samlet Europa, så skal befolkningerne føle sig mødt, forstået og lyttet til, ellers kunne det meget nemt ende med det, der er langt værre end den ligegyldighed, vi har set i lang tid - nemlig et ægte oprør hos folket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00