Direkte EU-demokrati totalt ukendt for danskerne

DELTAGELSE: Størstedelen af danskerne aner ikke, at EU-borgere gennem underskriftindsamlinger kan rejse en sag i Bruxelles. Et flop lyder kritikken. Forsker advarer mod at fælde dom for tidligt.

1.680.172 godkendte underskrifter bragte borgerinitiativet Right2Water til Bruxelles i foråret 2014. Efter en rum tids overvejelser endte EU-Kommissionen dog med at afvise initiativtagernes hovedkrav om at fremsætte et lovforslag, der anerkender retten til rent vand som en menneskeret. På samme vis ville EU-Kommissionen ikke binde sig til, at EU ikke vil fremsætte initiativer, der medvirker til liberalisering af vandforsyningen i EU-lande.
1.680.172 godkendte underskrifter bragte borgerinitiativet Right2Water til Bruxelles i foråret 2014. Efter en rum tids overvejelser endte EU-Kommissionen dog med at afvise initiativtagernes hovedkrav om at fremsætte et lovforslag, der anerkender retten til rent vand som en menneskeret. På samme vis ville EU-Kommissionen ikke binde sig til, at EU ikke vil fremsætte initiativer, der medvirker til liberalisering af vandforsyningen i EU-lande.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund

Man godt kan indføre nogle institutionelle regler, som i begyndelsen virker fuldstændig ligegyldige, men hvor der pludselig kommer en situation, som gør, at det ender med at få en enorm betydning.

Carina Saxlund Bischoff
Adjunkt ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet

Tre år efter EU's borgerinitiativ gik i luften, er det kun en minoritet af danskerne, der har opdaget, at de har fået en ny mulighed for at blive hørt i EU-systemet.

Fakta
Sådan har vi spurgt
Er du bekendt med, at EU-borgerne ved at samle en million underskrifter kan rejse en sag i EU?

- Ja: 15 procent
- Nej: 85 procent

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 16.-20. april.

Ved at samle én million underskrifter kan EU-borgere gennem det nye demokrativærktøj rejse en sag i Bruxelles. Men det er kun 15 procent klar over, viser en meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.

”Det er et lavt tal, og også lavere, end hvad man kunne forvente, da projektet blev sat i søen,” siger Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæiske Politik på Københavns Universitet.

Dokumentation

Det Europæiske Borgerinitiativ
Et europæisk borgerinitiativ kan opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå lovgivning på områder, hvor EU har beføjelse til det. Et borgerinitiativ skal have støtte fra mindst én million EU-borgere fra mindst syv af de 28 medlemslande. Der kræves et minimum af underskrivere fra hvert enkelt af de syv lande. I Danmark kræves 9750 underskrifter.

Lykkes et borgerinitiativ, afføder det en høring i EU-Parlamentet, ligesom det pålægger EU-Kommissionen at overveje at foreslå ny lovgivning. Hvis Kommissionen ikke vil handle på baggrund af forslaget, skal den komme med en begrundet udtalelse om, hvorfor det ikke er tilfældet.

Siden det nye demokratiinstrument trådte i kraft i 2012, har EU-Kommissionen registreret 51 initiativer, hvor af den har afvist de 20, fordi de faldt uden for Unionens kompetencer. Heraf har kun tre haft succes med at nå helt til millionen. Yderligere tre er stadig igangværende.

Kilde: EU-Kommissionen

................................................

Civilsamfundet
I en ny artikelserie sætter Altinget spot på forholdet mellem EU og civilsamfundet. EU får ofte kritik for at lytte mere til virksomheder og erhvervsinteresser end til civilsamfundet og de borgere, som udgør det. Vi vil undersøge indflydelseskanalerne til EU-systemet og se på, i hvor høj grad det er muligt at få hul igennem.
Projektet er støttet af Europa-Nævnet.


0:000:00