Direkte EU-demokrati totalt ukendt for danskerne

DELTAGELSE: Størstedelen af danskerne aner ikke, at EU-borgere gennem underskriftindsamlinger kan rejse en sag i Bruxelles. Et flop lyder kritikken. Forsker advarer mod at fælde dom for tidligt.

1.680.172 godkendte underskrifter bragte borgerinitiativet Right2Water til Bruxelles i foråret 2014. Efter en rum tids overvejelser endte EU-Kommissionen dog med at afvise initiativtagernes hovedkrav om at fremsætte et lovforslag, der anerkender retten til rent vand som en menneskeret. På samme vis ville EU-Kommissionen ikke binde sig til, at EU ikke vil fremsætte initiativer, der medvirker til liberalisering af vandforsyningen i EU-lande.
1.680.172 godkendte underskrifter bragte borgerinitiativet Right2Water til Bruxelles i foråret 2014. Efter en rum tids overvejelser endte EU-Kommissionen dog med at afvise initiativtagernes hovedkrav om at fremsætte et lovforslag, der anerkender retten til rent vand som en menneskeret. På samme vis ville EU-Kommissionen ikke binde sig til, at EU ikke vil fremsætte initiativer, der medvirker til liberalisering af vandforsyningen i EU-lande. Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund

Tre år efter EU's borgerinitiativ gik i luften, er det kun en minoritet af danskerne, der har opdaget, at de har fået en ny mulighed for at blive hørt i EU-systemet.

Ved at samle én million underskrifter kan EU-borgere gennem det nye demokrativærktøj rejse en sag i Bruxelles. Men det er kun 15 procent klar over, viser en meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.