Efter mistillidsafstemning: May søger Brexit-støtte på tværs af partiskel

BREXIT: Den britiske premierminister overlever mistillidsvotum i Underhuset, men kun på sit nordirske støttepartis nåde. Nu afsøger hun kompromisløsninger på tværs af det politiske spektrum.

Theresa May overlevede et mistillidsvotum, men kun lige.
Theresa May overlevede et mistillidsvotum, men kun lige.Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De ti mandater fra nordirske DUP var dem, der sikrede premierminister Theresa Mays politiske liv onsdag aften. Med 306 mod 325 stemmer overlevede May kun lige nøjagtigt med sit støttepartis hjælp den mistillidsafstemning, som Labour-leder Jeremy Corbyn havde bedt om i kølvandet på den katastrofalt store afvisning af skilsmissesaftalen med EU tirsdag.

Hvis hun nu skulle have glemt det, repeterede lederen af DUP’s parlamentsgruppe i Westminster, Nigel Dodds, lige for premierministeren, at hun lever på nordirsk nåde.

DUP var tirsdag med til at stemme EU-aftalen ned, fordi partiet er glødende modstander af én af hjørnestenene i briternes exit-aftale. Det såkaldte backstop, der vil holde Nordirland i store dele af det indre marked og lægge varekontroller mellem Nordirland og resten af Storbritannien, hvis ikke der findes en anden måde at holde grænsen på den delte ø åben. Skal DUP støtte en Brexit-aftale, skal det være uden backstoppet eller som minimum i meget reduceret form.

Tager snak med bagland og opposition
May har nu til mandag til at fremlægge en plan for, hvordan hun vil redde stumperne af den Brexit-aftale, som to ud af tre medlemmer af Underhuset tirsdag forkastede.

I et forsøg på at afsøge forligsmuligheder inviterede hun partilederne fra oppositionen til samtaler allerede onsdag aften.

Lederne af Liberaldemokraterne, det Skotske Nationalparti (SNP) og walisiske Plaid Cymru dukkede op.

Labour-leder Jeremy Corbyn blev til gengæld væk med den begrundelse, at han vil have May til at udelukke et scenarie, hvor briterne ryger ud af EU uden nogen form for aftale.

”Før der kan være nogen konstruktive diskussioner, må hun én gang for alle fjerne truslen om den katastrofe, som no deal ville være,” sagde Corbyn, vel vidende at det ikke er en garanti, som May kan give.

Realistiske bud, tak
May beklagede Corbyns afvisning.

”Jeg er skuffet over, at lederen af Labour hidtil har valgt ikke at deltage. Men vores dør står åben,” sagde May.

Hun fortsætter konsultationerne torsdag med forskellige grupperinger i Underhuset, der repræsenterer forskellige syn på, hvad Brexit-løsningen skal være, men understreger samtidig, at hun leder efter de bredest funderede bud.

”Vi bliver nødt til at finde løsninger, som er til at forhandle, og som vil kunne opnå den nødvendige støtte i dette parlament,” sagde May.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00