Efter nummer to rapport: Regeringen vil stadig ikke tage stilling til dansk deltagelse i bankunionen

RAPPORT: En ny rapport vurderer, at der er mange forhold, som taler for, at Danmark deltager i det europæiske banksamarbejde. Alligevel tøver regeringen med at fastlægge sin holdning til spørgsmålet.

Hver gang regeringen er blevet spurgt ind til, hvorvidt Danmark bør være med i EU's banksamarbejde, har den afveget spørgsmålet.

Regeringen ville nemlig først se den rapport, som Erhvervsministeriets arbejdsgruppe var ved at udarbejde om dansk deltagelse i bankunionen.

Den rapport blev offentliggjort torsdag, og dens samlede vurdering lyder på, at der er meget, der taler for, at Danmark bliver en del af banksamarbejdet. Endvidere bliver der konkluderet, at den afklarer og konkretiserer de spørgsmål, der blev rejst i den allerførste rapport om bankunionen fra 2015.

Men trods den vurdering vil regeringen fortsat ikke tage endelig stilling til, hvorvidt den vil anbefale en dansk deltagelse i det europæiske samarbejde, der blandt andet vil indebære et fælles europæisk tilsyn med de største banker i Europa.

"Det er regeringens holdning, at der er behov for større klarhed på flere områder, inden vi kan fastlægge en holdning til dansk deltagelse," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Regeringen vil have en folkeafstemning
Ifølge erhvervsministeren afventer Danmark blandt andet, at Sverige også tager stilling, og at Storbritanniens fremtidige forhold til EU bliver fastlagt i kølvandet på Brexit.

"Regeringen vil vende tilbage til sagen, når der er større klarhed om disse spørgsmål, og når vi har haft en god offentlig debat om mulig dansk deltagelse," udtaler Simon Kollerup.

Ministeren afslutter med at understrege, at det fortsat er regeringens holdning, at det i sidste ende bliver danskerne, som skal tage stilling til en eventuel indtræden i bankunionen ved en folkeafstemning:

"Det er regeringens holdning, at hvis vi ender med at anbefale dansk deltagelse i banksamarbejdet, bør der afholdes folkeafstemning om spørgsmålet," siger erhvervsministeren.

Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe i Erhvervsministeriet med deltagelse af relevante ministerier og myndigheder – heriblandt Nationalbanken. Læs hele rapporten her.

Forrige artikel Styr på julegaverne? Her er årets bedste politiske bøger Styr på julegaverne? Her er årets bedste politiske bøger Næste artikel Overblik: Den politiske kalender for 2020 Overblik: Den politiske kalender for 2020
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.