EL: Derfor stemmer vi klart nej til den nye EU-Kommission

DEBAT: Høringerne har vist, at von der Leyens bud på en EU-Kommission svigter på helt afgørende områder, siger europaparlamentariker Nikolaj Villumsen (EL), der opfordrer sine kolleger til at trykke på den røde knap ved dagens afstemning i parlamentssalen.

Af Nikolaj Villumsen (EL),
Medlem af Europaparlamentet

Onsdag i denne uge skal EU-Parlamentet stemme om godkendelse af Ursula von der Leyens bud på en ny EU-kommission.

Enhedslisten kommer til at stemme imod og opfordrer alle andre grønne og progressive kræfter i EU-Parlamentet til at gøre det samme. 

Helt uacceptabelt
På helt afgørende områder har høringerne i EU-Parlamentet vist, at von der Leyen svigter. Mens den ene afsløring efter den anden viser, at vi hvert eneste år går glip af milliarder, der kunne være brugt til bedre velfærd, fordi rigmænd og multinationale selskaber benytter lyssky skattefinter, så er der ingen løfter om en styrket indsats mod skattely fra hverken von der Leyen eller hendes indstillede kommissærer. Det er helt uacceptabelt.

Yderligere ved vi, at den indstillede EU-Kommission allerede inden for de første 100 dage vil fremlægge et forslag til en lovbestemt EU-mindsteløn. Det risikerer at trække tæppet væk under den danske arbejdsmarkedsmodel, der har skabt et af de mest trygge og velorganiserede arbejdsmarkeder i verden.

Ikke skåltalerne, der mangler
Men helt afgørende for, at Enhedslisten selvfølgelig ikke kan stemme for den indstillede EU-Kommission, er, at den ikke vil forpligte sig til at leve op til Paris-aftalen.

Det er ikke skåltalerne, der mangler, og køen for at rose den unge klimaaktivist Greta Thunberg er ofte lang i Bruxelles. Men både von der Leyen og selv den socialdemokratiske Frans Timmermans har i høringerne afvist at lytte til budskabet. Det er klokkeklart, at skal EU leve op til Paris-aftalens målsætning om ikke at komme over 1,5-2 graders temperaturstigning, så skal udledningen af CO2 reduceres med mindst 65 procent i 2030.

Ikke bare en tal-leg
Det vil den indstillede Kommission ikke. Von der Leyen har lovet at reducere udslippet med 50 procent i 2030 og vil overveje at gå op på 55 procent, men er altså langt fra den nødvendige ambition for at komme i mål med den grønne omstilling, før klimaforandringerne kommer ud af kontrol.

Det kan virke som den rene tal-leg, men ambitionerne har en fuldstændig afgørende betydning. Vælges von der Leyens indstillede Kommission på onsdag, vil klimakampen blive markant svækket. Uden den nødvendige ambition, vil kampen i de næste fem år bliver ekstremt svær for klimabevægelsen, grønne partier og regeringer. 

Helt konkret vil det betyde, at den nye EU-Kommission i sine kommende initiativer, som den lovede European Green Deal og det flerårige budget, ikke vil leve op til Paris-aftalen. Taget i betragtning af, at der samtidig er en lang række lande i blandt andet Østeuropa og et skræmmende stort antal EU-parlamentarikere, der aktivt vil bekæmpe den grønne omstilling, så stiller de klimakampen i en virkelig svær situation.

Rød front mod flertal
Grønne regeringer og klimabevidste kræfter i EU-Parlamentet vil ikke alene skulle kæmpe imod forringelser af EU-Kommissionens konkrete forslag, men også for, at disse lever op til EU's egen underskrift på Paris-aftalen. Det bliver en hård kamp – i værste fald en umulig kamp.

Derfor kæmper Enhedslisten sammen med den rød-grønne venstrefløjsgruppe i EU-Parlamentet for at forhindre, at den indstillede Kommission får flertal i afstemningen. Sker det ikke, vil det være muligt at presse en højere klimaambition igennem. Derfor bliver valget onsdag et afgørende klimavalg.

Jeg vil opfordre alle de danske EU-parlamentarikere, der lovede at kæmpe for den grønne omstilling i valgkampen, til at sætte handling bag ordene og trykke på den røde knap i parlamentssalen, så vi kan forhindre dannelsen af en EU-Kommission der løber fra Paris-aftalen.

Forrige artikel Debat: Flygtningesituationen på Middelhavet kræver europæisk solidaritet Debat: Flygtningesituationen på Middelhavet kræver europæisk solidaritet Næste artikel SF: Derfor stemmer vi blankt til den nye Kommission SF: Derfor stemmer vi blankt til den nye Kommission
Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.