Debat

EL: Stop forhandlinger med Tyrkiet

DEBAT: Alle forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU skal suspenderes, til situationen i landet igen går i den rigtige retning, skriver Søren Søndergaard (EL).

Foto: Folkebevægelsen mod EU
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører 

Visumfrihed for tyrkiske statsborgere til EU eller vi åbner for flygtninge-sluserne. Det var det reelle indhold i den udmelding, som den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, kom med i mandags til den tyske avis, Bild.

I virkeligheden ikke særlig overraskende. For Tyrkiets formål med tidligere på året at indgå aftalen med EU om at holde flygtninge tilbage fra at nå Grækenland var netop at tiltage sig positionen som EU’s dørvagt.

Det var en af grundene til, at vi i Enhedslisten advarede mod at overlade nøglerne til Europa til Tyrkiets autoritære regime under ledelse af præsident Erdogan. For det ville lægge EU åben for afpresning. Præcis som vi ser nu.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Rygrad som en slatten regnorm
Spørgsmålet er, hvad EU vil gøre? Vil man fastholde kravet om, at forudsætningen for en visumaftale er, at Tyrkiet ændrer sin anti-terrorlovgivning, så ikke enhver, der er uenig med regimet, kan fyres og bures inde? Eller vil man droppe dette helt elementære krav for at forhindre, at Erdogan spiller flygtningekortet?

Vi får se, men man må frygte det værste. Især fordi EU-lederne allerede har udvist rygrad som en slatten regnorm, når det gælder Tyrkiet.

Dybest set ved ingen, om Erdogan nogensinde formelt vil indføre dødsstraf, men så længe han bare afstår fra det, så kan han uhindret fortsætte sin undertrykkelse.

Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Lad os se på et aktuelt eksempel: Efter det operettelignende kupforsøg i Tyrkiet har Erdogan-regimet slået hårdt ned på politiske modstandere uden smålig skelen til, om der var beviser for forbindelser til kuppet eller ej. Hundredevis af medier er blevet lukket, tusinder er blevet arresteret og titusinder og atter titusinder er blevet fyret fra deres stillinger, det være sig som dommere i et retssal eller i en fodboldkamp(!). Ytringsfriheden og retssikkerheden i dagens Tyrkiet er kort sagt en by i Rusland.

Drop forhandlingerne med Tyrkiet
Det burde jo i sig selv være nok til, at EU suspenderede optagelsesforhandlingerne med en besked om: Kom igen, når det går i den rigtige retning. Noget sådant var Venstres udenrigspolitiske ordfører faktisk inde på helt af sig selv.

Men Michael Aastrup Jensen (V) havde gjort regning uden vært. Han blev banket på plads af både EU og sin egen udenrigsminister, Kristian Jensen, som ikke så nogen grund til at suspendere forhandlingerne med det tyrkiske regime. Næ, kun hvis Erdogan gør alvor af sine angivelige overvejelser om at indføre dødsstraf, kunne det komme på tale.

Mens Erdogan griner sin bagdel i laser, må vi andre tage os til hovedet. Dybest set ved ingen, om Erdogan nogensinde formelt vil indføre dødsstraf, men så længe han bare afstår fra det, så kan han uhindret fortsætte sin undertrykkelse, uden at det får nogen som helst konsekvenser for de igangværende forhandlinger om at optage Tyrkiet i EU.

Hvis det altså står til EU-lederne og den danske regering. Men det skal det ikke efter Enhedslistens mening. Vi mener, at bægeret er fyldt, og at alle forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU skal suspenderes, til situationen i landet igen går i den rigtige retning. Det store spørgsmål er, hvad de øvrige partier i Folketinget siger. Er der flertal for at sige stop – eller vil flertallet endnu engang lægge sig på knæ for EU og for Erdogan?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00