Engangsforestilling skal redde EU's kvotemarked

FORHANDLING: Nye ændringsforslag skal puste nyt liv i Connie Hedegaards CO2-kvoteredningsplan, lyder forhåbningen fra Dan Jørgensen (S). Det bliver dog overordenligt svært, vurderer andre danske parlamentarikere.
EU's klimapolitik lider et alvorligt knæk, hvis ikke der bliver gjort noget ved de lave CO2-kvotepriser, mener Dan Jørgensen (S)
EU's klimapolitik lider et alvorligt knæk, hvis ikke der bliver gjort noget ved de lave CO2-kvotepriser, mener Dan Jørgensen (S)Foto: socialdemokraterne.dk
Michael Hjøllund

Det er ikke nok at komme med en garanti, om at det her er en engangsforeteelse, for det er der ingen, der tror på.

Jens Rohde (V)
Europaparlamentariker
Fakta
Sagen kort:

EU's CO2-kvoteordning har siden 2005 omfattet en betydelig del af energisektoren og den energitunge industri samt offshoresektoren.
EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder Kommissionens argument.

Forslaget blev i april nedstemt af Europa-Parlamentet. Nu er det tilbage i miljøudvalget, og forslaget forventes at skulle til en ny afstemning i plenaren til juli.

Går kvoteredningsplanen igennem Europa-Parlamentet, skal det derefter godkendes af EU's Ministerråd.

Dan Jørgensen (S) fremsætter sammen med parlamentarikere fra to andre grupper i Europa-Parlamentet en række ændringsforslag til klimakommissær Connie Hedegaards forslag om et indgreb i EU's CO2-kvotesystem.

Det skal gøre EU-Kommissionens forslag mere spiseligt, efter det i første gang blev afvist af Parlamentet i april.  

Ændringsforslagene fra parlamentarikerne understreger, at en indblanding i det markedsstyrede CO2-system "kun bør finde sted én gang" i perioden frem mod 2020. 

0:000:00