Et år i EU: ”Manglende opmærksomhed er et demokratisk problem”

INTERVIEW: Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten har i EU-Parlamentet oplevet, at telefonen er blevet stille. Det er langt sværere at skabe fokus på en politisk sag i EU end i Folketinget, og det er et demokratisk problem, mener han.

Nikolaj Villumsen (EL) taler til plenarmøde i Europa-Parlamentet i februar. I maj er det et år siden, han blev valgt ind for første gang.
Nikolaj Villumsen (EL) taler til plenarmøde i Europa-Parlamentet i februar. I maj er det et år siden, han blev valgt ind for første gang.Foto: Europa-Parlamentet
Simon Holst Jensen

BRUXELLES: For et år siden vandt Enhedslisten sit første mandat nogensinde i EU-Parlamentet. Nikolaj Villumsen (EL) fik tilkæmpet sig billetten til Europas politiske hjerte, hvor han har arbejdet fra, indtil coronakrisen satte en stopper for det.

Siden da har han været i Danmark, og som så mange andre bokset med onlinemøder og kunsten i at kunne forhandle via en computerskærm. Men der kan også komme noget godt ud af krisen, mener Villumsen, der har kampen mod skattely som en af de mærkesager, han har arbejdet for det seneste år.

”Det er en dagsorden, der forhåbentlig kan komme styrket opbakning til i forbindelse med krisen. Hvis vi skal have genoprettet økonomien, kræver det, at alle bidrager, og så går det ikke, at vi har virksomheder, der løber fra regningen og gemmer sig i skattely både inden- og udenfor EU,” siger han.

Dokumentation

Blå bog:
Nikolaj Villumsen er født i 1983 i Aarhus og har en bachelorgrad i historie fra Københavns Universitet. Han har også læst design og kommunikation på IT-Universitetet. 

Han blev valgt til Europa-Parlamentet for Enhedslisten med 50.567 stemmer. 

Han er medlem af Parlamentets udvalg om beskæftigelse og sociale anliggender og stedfortræder i Miljø-, folkesundhed- og fødevaresikkerhedsudvalget, Udvalget om Konstitutionelle Anliggender samt delegationerne til Tyrkiet, Palæstina, Mashreqlandene og Middelhavsunionen. 

Han har tidligere været medlem af Folketinget fra 2011 til 2019, hvor han blandt andet har været EU-ordfører og udenrigsordfører.  


0:000:00