"Et balkansk formandskab": Her er Bulgariens EU-program

FORMANDSSKIFTE: EU’s fattigste land overtog ved årsskiftet EU-formandskabet. Under mottoet “Sammen står vi stærkere” vil Bulgarien blandt andet bruge posten til at skubbe Balkan tættere på unionen. Altinget gennemgår det bulgarske program. 

Bulgariens premierminister Bojko<u></u>&nbsp;Borisov (th.) bliver en central figur i Bruxelles de næste seks måneder.&nbsp;
Bulgariens premierminister Bojko Borisov (th.) bliver en central figur i Bruxelles de næste seks måneder. Foto: /ritzau/Amel Emric
Daniel Bue Lauritzen

BRUXELLES: Bulgarien overtog ved årsskiftet det roterende formandskab for EU's Ministerråd for første gang. 

I de kommende seks måneder skal det fattigste og ifølge organisationen Transparence International mest korrupte land i EU således stå i spidsen for presserende EU-opgaver som nytænkningen af det fælles asylsystem og arbejdet med det digitale indre marked.

Samtidig skal fundamentet for de indledende forhandlinger om EU's næste budget støbes.

Og så skal der på bulgarsk initiativ tages nye skridt mod et tættere samarbejde mellem Balkan og EU. 

Fakta
Bulgarien
Medlem af EU siden 2007. 

BNP pr. indbygger: 6.600 euro. 
EU-28 gennemsnittet er 29.000 euro, mens det i Danmark er 48.400 euro.  

7,1 millioner indbyggere. Faldet fra 8,9 millioner i 1988. 

Rangeret 75 ud af 176 lande på Transparency Internationals korruptionsindex.
Det er lavest af alle 28 EU-lande. 


Kilde: Verdensbanken, Folketingets EU-oplysning

Bulgarien har præsenteret sine visioner for perioden i formandskabsprogrammet, der lanceres under mottoet “Sammen står vi stærkere”.

Nyt budget uden briterne
Som formand skal bulgarerne være med til at kridte banen op for de næste års slagsmål om EU's næste langtidsbudget.

De forhandlinger ventes at blive særligt intense, fordi det britiske bidrag til fælleskassen forsvinder efter Brexit.  

Pengene kan oplagt findes ved at skære i EU's samlede udgifter til eksempelvis landbrugsstøtten eller samhørighedspuljen, der fungerer som økonomisk omfordeling mellem landene, hvis ikke hvert enkelt medlemsland skal hæve EU-bidraget. 

Bulgarien er som EU's fattigste nation dybt afhængig af EU-støtte fra både landbrugsstøtten og samhørighedspuljen, der i den nuværende syvårige budgetperiode er på over 350 milliarder euro. 

Derfor opfordrer de i formandskabsprogrammet EU-landene til at tage en solidarisk tilgang til forhandlingerne:

"Vores synspunkt er, at samhørighedspolitiken er afgørende både for de nye medlemslande og for det europæiske kontinent. Den skaber vækst, beskæftigelse og har bevist sin effektivitet. Resultaterne er tydelige, så samhørighed bliver central i den kommende forberedende periode," sagde Dimiter Tzantchev, Bulgariens ambassadør til EU, da han mandag præsenterede formandskabsprogrammet for pressen.  

Størstedelen af de mange milliarder i samhørighedspuljen går til lande med underudviklede økonomier i forhold til EU-gennemsnittet. 

"Et balkansk formandsskab" 
Den bulgarske regering har ud over de på forhånd fastlagte opgaver valgt at rette fokus mod EU's samarbejde med nabolandene i det vestlige Balkan. 

"Det bulgarske formandskabs ambition er at være et balkansk formandsskab," står der i programmet.

Ambassadør Tzantchev mener, at EU i en periode har overset forholdet til Balkan-landene, fordi Unionen i det seneste årti har haft travlt med at pleje sine egne kriser. 

"De (de vestlige Balkan-lande, red.) er begyndt at lede efter vækst, udvikling og muligheder andre steder. Men nu er den europæiske økonomi igen på rette spor. Det er en mulighed for at udvikle samarbejdet i det vestlige balkan, og at forsikre dem om, at deres europæiske forhåbninger er realistiske," sagde han.

Hvis ikke EU tager regionen til sig, kan det være med til at skubbe dem i armene på stormagter som Rusland eller Kina, frygter Tzantchev:

"Der er en risiko for, at der efterlades et hul i EU. Selvfølgelig kan man forestille sig, at ikke-europæiske magter viser interesse i regionen," sagde han. 

Det udvidede samarbejde skal blandt andet ske ved at udvikle den digitale og traditionelle infrastruktur mellem Balkan-landene og EU, fortæller Dimiter Tzantchev og peger konkret på at udvide afskaffelsen af roamingafgifterne i EU-landene til også at omfatte kandidatlandene Serbien og Makedonien. 

Initiativerne kulminerer med et topmøde for EU's og Vestbalkans stats- og regeringschefer i Bulgariens hovedstad, Sofia, i maj.

Nyt asylsystem 
Et andet vigtigt emne i Bulgariens formandsperiode bliver reformen af EU's fælles asylsystem. 

Ifølge planen skal der landes en aftale om ændring af Dublin-forordningen, der fordeler flygtninge mellem EU-landene, allerede til juni. 

Og hvis Bulgarien skal kunne sætte flueben her, kræver det vilje til samarbejde fra de resterende EU-lande, mener ambassadøren: 

"Det er endnu et område, hvor Europa kun kan lykkes ved at stå sammen og udvise solidaritet mellem medlemslandene," sagde Dimiter Tzantchev på pressemødet. 

Videre med det digitale
Under det seneste estiske formandsskab blev der taget mileskridt på vejen mod et fælles europæisk digitalt marked. 

Esterne nåede både i mål med aftaler om geoblocking og levering af pakker på tværs af landegrænser. 

Nu vil bulgarerne føre den digitale fakkel videre, men de vil også sætte fokus på, hvordan digitaliseringen ændrer arbejdsmarkedet.

"Når vi omstiller os til den nye virkelighed, skal vi også tilpasse vores socialpolitik," sagde Dimiter Tzantchev:

"Vores socialpolitiske værktøjer skal stadig være blandt de bedste i verden, selvom fabrikkerne er lukket og erstattet af et hjemmekontor kun udstyret med en bærbar computer."

Hele det bulgarske formandsskabsprogram kan læses her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00