Et splittet Irland stemmer om abort: “For dem er det mord”

ABORT: Det irske samfund tager et smertefuldt livtag med det ufødte barns grundlovssikrede rettigheder, når de går til folkeafstemning fredag. Debatten splitter familier og samfund, og udfaldet er langtfra sikkert.

Foto: Peter Morrison/AP/ Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Nej-siden har et meget stærkt, sammenhængende budskab om, at abort er lig med drab på babyer. Det er et meget let budskab at formidle, hvorimod ja-siden har sværere ved at sende et entydigt signal. Det handler om kvinders rettigheder, det handler om medfølelse og medmenneskelighed, det handler om at vise, at Irland er et andet samfund i dag. Det handler om ikke at behandle kvinder som ”pariaer”, som det udtrykkes i debatten, der må tage til udlandet for at få foretaget aborter. Det bliver gjort til et sundhedsspørgsmål og et spørgsmål om ligestilling – det er mange dagsordener over for en nej-side, der helt entydigt siger, at det er drab.

Seemab Sheikh
Souschef, Danmarks ambassade i Irland

”Det skete, første gang vi gik i seng sammen. Da hun fandt ud af, at hun var gravid, besluttede hun sig på stedet. Der var ikke nogen chance for, at hun skulle have det barn.”

Sådan gik det til, at dengang 24-årige Sean og den 21-årige pige, han så småt var ved at blive kærester med, pludselig var på vej fra Dublin til London for at få en abort.

Sean er ikke hans rigtige navn. Det er der en grund til. For selvom det i dag er mange år siden, de to gjorde, som mindst 170.000 irske kvinder har gjort siden 1980, og søgte til udlandet for at få afsluttet et svangerskab, så er det noget, han aldrig kommer til at fortælle sine egne forældre.

0:000:00