EU-chef: Det skal være slut med at stille på urene

SOMMERTID: Overvældende pres fra europæiske borgere har overbevist EU-Kommissionen om, at det skal være slut med at skifte fra vintertid til sommertid.

Vi må lytte til borgerne, mener kommissionsformand Jean-Claude Juncker, som har fået 4,6 millioner input til debatten om, hvorvidt man skal sløjfe vintertid og sommertid.
Vi må lytte til borgerne, mener kommissionsformand Jean-Claude Juncker, som har fået 4,6 millioner input til debatten om, hvorvidt man skal sløjfe vintertid og sommertid.Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det skal være slut med at stille på urene to gange om året. Sådan lyder det fra EU-Kommissionens formand i kølvandet på en offentlig høring, hvor 4,6 millioner europæere meldte sig ind i debatten. 84 procent af dem meddelte, at de var trætte af at skifte mellem vintertid og sommertid to gange om året.

Det må EU tage konsekvensen af, mener EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

"Denne debat om sommertid og vintertid har vi haft i flere år. Mange borgere er gået ind i den debat. Vi har haft en rundspørge, hvor millioner har svaret, og de er af den holdning, at i fremtiden skal det være sommertiden, der gælder," siger han i et interview med den tyske tv-station ZDF.

"Det vil folk have, så det gør vi."

Underbelyst spørgsmål
Idéen blev drøftet fredag ved et seminar blandt EU-kommissærerne. Et egentligt lovforslag kan forventes inden for den nærmeste fremtid, lyder det fra EU-Kommissionen. 

Et lands tidszone er ikke noget, som bliver bestemt på EU-plan. Men siden 80'erne har et direktiv koordineret, at landene skifter på samme dag mellem standardtiden, som er vintertid, og sommertid. Det er selve skiftet, som EU-Kommissionen nu vil gøre en ende på.

Selv om Juncker har peget på, at det kan blive sommertiden, der kommer til at gælde fremover, understreger en kommissionstalsmand, at det stadig er op til landene at bestemme, hvilken tidszone de ligger i.

"Standardtidens bestemmelse er og har altid være et medlemslands suveræne kompetence," understreger talsmand Alexander Winterstein.

Forslaget glæder Morten Løkkegaard, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre. EU-parlamentarikerne havde en heftig debat om samme emne tidligere på året, hvorefter de bad EU-Kommissionen undersøge sagen nærmere.

"De har så besluttet at handle hurtigt. Det hilser jeg rigtig velkomment. Jeg havde frygtet, at det var noget, som ville sande til," siger Løkkegaard.

Han har selv været overrasket over, hvor stor interessen for spørgsmålet har været blandt borgerne. Ikke mindst over, hvor mange der finder det stærkt generende at skulle omstille sig til en ny tid hvert halve år, og hvor mange der samtidig går op i at beholde de lange, lyse sommeraftener.

"Vi har faktisk politisk set underbelyst, hvad det kan betyde for den almene velfærd," siger han.

Har skiftet mening
Også hans socialdemokratiske kollega Christel Schaldemose mener, at man må lytte til borgerne, når de melder sig på banen i så store tal. Da spørgsmålet blev behandlet i Parlamentet tidligere på året, tøvede hun med at støtte det. Men nu har hun skiftet mening.

"Det ville være fjollet, hvis vi ikke reagerede på, at så mange borgere har meldt sig på banen," siger hun.

"Jeg kan forstå, at der er rigtig meget, der har generet dem ved skiftet til sommertid. Jeg kan egentlig meget godt lide, at vi som politikere kan reagere på den stemning fra undersøgelsen, så det støtter jeg personligt," siger Christel Schaldemose.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00