EU-Domstolen åbner kattelem: Briterne kan fortryde Brexit

BREXIT: Briterne kan uden samtykke fra resten af EU's medlemslande fortryde Brexit, vurderer EU-Domstolens generaladvokat. Nu venter EU-Domstolens endelige afgørelse.

En henstilling fra EU-Domstolens generaladvokat skaber glæde blandt de briter, der håber på en annulering af Brexit-proceduren. (Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix).<br>
En henstilling fra EU-Domstolens generaladvokat skaber glæde blandt de briter, der håber på en annulering af Brexit-proceduren. (Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Storbritannien kan uden EU’s godkendelse aflyse Brexit og tilbagerulle aktiveringen af Artikel 50, der formelt set indledte briternes vej ud af Unionen.

Det vurderede EU-Domstolens generaladvokat, Campos Sánchez-Bordona, tirsdag.

Henstillingen er ikke juridisk bindende og skal først stadfæstes i en egentlig dom for at blive det, men tænder alligevel julelys i øjnene på de briter, der stadig håber, at Brexit aldrig fuldføres.

Det er en gruppe skotske og engelske Brexit-modstandere, som har fået taget sagen op hos EU-Domstolens generaladvokat, der med rekordfart er kommet med sin henstilling.

Og det med god grund: Muligheden for at tilbagerulle briternes EU-exit udløber 29. marts 2019, på toårsdagen for aktiveringen af Artikel 50.

”Det placerer beslutningen om vores fremtid i hænderne på vores egne valgte repræsentanter – hvor den hører til,” siger Jo Maugham, en af initiativtagerne til at rejse sagen i EU-Domstolen.

Skudt ned i London og Bruxelles
Henstillingen åbner for, at det britiske parlament i princippet kan fortryde Brexit og uden om EU’s 27 resterende medlemslande tilbagekalde beslutningen.

Stærke politiske kræfter i Bruxelles og London har dog allerede hældt sagens betydning af brættet inden generaladvokatens afgørelse.

Den britiske regering har ingen planer om at tilbagerulle Artikel 50 og anser EU-Domstolens behandling af sagen som "politisk ammunition til at presse det britiske parlament".

I Bruxelles har Ministerrådet advaret om, at EU-skeptiske medlemslande fremover vil kunne aktivere Artikel 50 og sidenhen tilbagekalde beslutningen som led i en forhandlingsstrategi om bedre vilkår i Unionen.

”Der er ingen parallel mellem retten til at underrette (om Artikel 50, red.) og retten til at trække det tilbage,” siger Hubert Legal, topadvokat for EU's Ministerråd.

Afgørende Brexit-uger
EU-Domstolens henstilling lander på et politisk ømtåleligt tidspunkt i Storbritannien.

Om en uge – 11. december – skal det britiske underhus stemme om den aftale, som Storbritannien og EU efter næsten halvandet års diplomatisk tovtrækkeri forhandlede færdig i november i år.

Afstemningen bliver en gyser med afgørende betydning for Brexit.

På forhånd ser Theresa May og hendes regering ud til at få mere end svært ved at samle et flertal bag aftalen, da store dele af hendes eget parti og oppositionen offentligt har erklæret, at de stemmer nej.

Ved middagstid i dag indleder Theresa May fem dages maratondebat med otte timers daglige Brexit-diskussioner i det britiske underhus. Det kulminerer søndag med en live tv-debat, hvor Theresa May står over for Jeremy Corbyn, leder af oppositionspartiet Labour og modstander af aftalen.

"Afstemningen vil afgøre, om vi i fællesskab skal bevæge os mod en bedre fremtid eller åbne døren for endnu mere splittelse og usikkerhed," sagde Theresa May, da EU’s regeringschefer 26. november gav grønt lys til aftalen på et topmøde i Bruxelles.

Ingen plan B
På samme topmøde gjorde EU-toppen det klart, at der ikke findes et alternativ til den 585-sider lange og komplicerede skilsmisseaftale, som nu ryger til afstemning i det britiske underhus.

"Hvis nogen i Storbritannien tror, at der kommer noget bedre ud af det, hvis de stemmer nej, så tager de fejl," sagde Hollands premierminister, Mark Rutte.

Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, kaldte det ”den eneste mulige aftale”.

Et panel af dommere ved EU-Domstolen vil i de kommende uger komme med en endelig afgørelse i sagen om briternes ret til at tilbagerulle Brexit unilateralt. Det forventes, at de følger generaladvokatens henstilling, og dermed kan kattelemmen for et britisk remain holdes åben – i hvert fald lidt endnu.

Hele henstillingen fra EU-Domstolens generalsekretær kan læses her.

Læs også

Dokumentation

Det består Brexit-aftalen af:

  • En 585 sider lang tilbagetrækningstraktat – også kaldet skilsmisseaftalen. Heri indgår en overgangsordning på 21 måneder med mulighed for forlængelse, hvor Storbritannien forbliver dækket af al EU-lovgivning, men ikke sidder med ved forhandlingsbordene.
  • En politisk erklæring om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.
  • En række sidedokumenter om blandt andet Gibraltars stilling, fiskeri, Storbritanniens stilling i EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik i fremtiden med mere.

Det dækker skilsmisseaftalen:

  • En million britiske borgere i EU-lande og tre millioner EU-borgere i Storbritannien
  • Brexit-regningen – hvad skal briterne fortsat betale for i EU-budgettet – for eksempel pensioner til britiske EU-tjenestemænd.
  • Praktiske skilsmisseanliggender: gælder alt fra, hvad der skal ske med varer i transit mellem de to parter, når overgangsordningen slutter, over databeskyttelse til briternes exit fra politisamarbejde.
  • En aftale om, hvordan det sikres, at aftalen bliver overholdt, og hvilke instanser der skal afgøre, om det er tilfældet.
    Specifikke protokoller for Gibraltar, Cypern og Nordirland. Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00