EU-Domstolen slår fast: Briterne kan på egen hånd tilbagerulle Brexit

NY DOM: Storbritannien kan uden om resten af EU's medlemslande fortryde Brexit, fastslår EU-Domstolen. Afgørelsen vil næppe ændre Storbritanniens kurs, men kan få indflydelse på tirsdagens Brexit-afstemning i London.

EU-Domstolen har besluttet, at briterne selv kan tilbagerulle artikel 50. (Foto: Tim Ireland/Ritzau Scanpix/AP).<br>
EU-Domstolen har besluttet, at briterne selv kan tilbagerulle artikel 50. (Foto: Tim Ireland/Ritzau Scanpix/AP).
Anders Redder

En i forvejen kompliceret Brexit-proces er i dag blevet endnu mere mudret.

EU-Domstolen i Luxembourg har besluttet, at Storbritannien kan tilbagerulle artikel 50 og dermed annullere landets exit – vel at mærke uden at spørge EU-institutionerne eller resten af EU’s medlemslande.

”En stat kan ikke blive tvunget ind i EU mod dens vilje, ligesom den heller ikke kan blive tvunget ud af EU mod dens vilje,” skriver EU-Domstolen i sin afgørelse.

Afgørelsen falder dagen inden en afgørende afstemning i London. Her skal det britiske parlament enten godkende eller forkaste den skilsmisseaftale, som EU og Storbritannien har brugt over halvandet år på at forhandle hjem.

Hvis altså afstemningen overhovedet bliver afholdt, hvilket der i disse timer spekuleres massivt over i de britiske medier.

Hektisk Brexit-uge
Mange i Storbritannien har givetvis holdt vejret i spænding, efter at EU-Domstolens generalsekretær i sidste uge gav en henstilling om, at briterne på egen hånd kan tilbagerulle Brexit.

En henstilling, som EU-Domstolen med mandagens dom har stadfæstet.

Et flertal i Storbritanniens parlament bakker stadig op om Brexit i en eller anden form, ligesom premierminister Theresa May har afvist, at en ny folkeafstemning kan komme på tale. Det er derfor stadigvæk usandsynligt, at briterne gør brug af den fortrydelsespille, EU-Domstolen i dag har givet dem.  

Men afgørelsen komplicerer en i forvejen hektisk Brexit-uge, hvor Theresa May med næb og kløer skal afvige det, der ligner et klart nederlag, når Underhuset i London i morgen skal stemme om Brexit-aftalen.

Theresa Mays argument om, at Brexit ikke kan tilbagerulles, er endeligt fejet af banen. Remain-tilhængere har fået pustet nyt liv i håbet om en ny folkeafstemning.

Omvendt skal Brexit-tilhængere i det britiske parlament nu overveje, om et nej til skilsmisseaftalen åbner en ladeport, der kan ende med at annullere Brexit. En mulighed, der ifølge eksperter kan give et lille rygstød til Mays chancer for at overbevise tvivlende konservative parlamentsmedlemmer om at stemme ja til hendes aftale.

”Der er ikke to muligheder, men tre, nemlig tilbagetrækning fra EU uden en aftale, tilbagetrækning fra EU med en aftale, eller (…) at Storbritannien bliver i EU,” som EU-Domstolen skriver i en pressemeddelelse.

Kan ikke fortryde for evigt
EU-Domstolens afgørelse gør det også klart, at briterne har travlt.

Muligheden for at annullere Brexit gælder kun, så længe skilsmisseaftalen ikke er endeligt bekræftet mellem de to parter. Hvis Underhuset i London stemmer for aftalen, skal den implementeres i britisk lov, ligesom den i februar og marts skal godkendes af EU-Parlamentet og EU’s Ministerråd.

Når både EU og Storbritanniens institutioner formelt set har godkendt aftalen, er det for sent.

Det er heller ikke muligt at annullere skilsmissen efter Storbritanniens exit 29. marts 2019.

Til gengæld er det interessant, at Storbritannien – hvis de annullerer artikel 50-proceduren – ifølge EU-Domstolen træder tilbage i EU-samarbejdet på samme vilkår som før Brexit.

Det betyder, at landets medlemskab ikke skal genforhandles, og at Storbritannien kan bevare sine forbehold. Kort sagt vil alt se ud som før 23. juni 2016, hvor briterne gik i stemmeboksen og stemte for Brexit.

Det er en gruppe skotske og engelske Brexit-modstandere, som har fået taget sagen op hos EU-Domstolen, der med rekordfart er kommet med sin afgørelse.

Læs også

Dokumentation

Det består Brexit-aftalen af:

  • En 585 sider lang tilbagetrækningstraktat – også kaldet skilsmisseaftalen. Heri indgår en overgangsordning på 21 måneder med mulighed for forlængelse, hvor Storbritannien forbliver dækket af al EU-lovgivning, men ikke sidder med ved forhandlingsbordene.
  • En politisk erklæring om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.
  • En række sidedokumenter om blandt andet Gibraltars stilling, fiskeri, Storbritanniens stilling i EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik i fremtiden med mere.

Det dækker skilsmisseaftalen:

  • En million britiske borgere i EU-lande og tre millioner EU-borgere i Storbritannien.
  • Brexit-regningen – hvad skal briterne fortsat betale for i EU-budgettet – for eksempel pensioner til britiske EU-tjenestemænd.
  • Praktiske skilsmisseanliggender: gælder alt fra, hvad der skal ske med varer i transit mellem de to parter, når overgangsordningen slutter, over databeskyttelse til briternes exit fra politisamarbejde.
  • En aftale om, hvordan det sikres, at aftalen bliver overholdt, og hvilke instanser der skal afgøre, om det er tilfældet.
    Specifikke protokoller for Gibraltar, Cypern og Nordirland. Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00