EU-finansministre vil booste investeringer

VÆKST: EU-landenes finansministre vil kaste flere penge efter EU’s investeringsfond. Det skal støtte et gryende europæisk opsving, siger den danske regering. EU’s egne revisorer advarer dog mod ideen.

På sit første møde i Bruxelles som finansminister var Kristian Jensen (V) med til at bakke op om en udbygning af den europæiske investeringsfond EFSI.
På sit første møde i Bruxelles som finansminister var Kristian Jensen (V) med til at bakke op om en udbygning af den europæiske investeringsfond EFSI.Foto: Emmanuel Dunand/Scanpix
Michael Hjøllund

Vi har behov for at EU som helhed får mere damp under kedlerne.

Kristian Jensen (V)
Finansminister
Fakta
EFSI kort fortalt
Den europæiske investeringsfond er en 16 milliarder euro stor EU-garanteret fond, der også trækker på en pose penge på 5 milliarder euro fra EU’s egen bank – Den Europæiske Investeringsbank (EIB)

EFSI er en integreret del af EIB's arbejde, og projekter, der skal godkendes under EFSI skal igennem den normale EIB-procedure. Projekterne udvælges dog samtidig ud fra nogle særlige kriterier, der prioriterer investeringer med større risiko, end hvad den private sektor vil finansiere.

Fra EFSI til EFSI 2.0 

EU-Kommissionen foreslår blandt andet:  
  • Forhøjelse af EU-garanti fra 16 mia. til 26 mia. euro. 
  • Forhøjelse af EIB-garanti fra 5 mia. til 7,5 mia. euro. 
  • Andelen af midler, der målrettes SMV'er øges fra 26 til 40 pct. 
  • De sidste 60 pct. skal gå til innovation og infrastruktur-projekter.
  • 40 pct. af midlerne til innovation og infrastruktur skal gå til grønne projekter (EU-landens kompromis vil gøre dette krav til en ikke-bindende målsætning).
  • Der skal større fokus på geografisk spredning af EFIS-midlerne.

BRUXELLES: EU-Kommissionens bestræbelser på at styrke vækst og beskæftigelse i unionen har fået et kraftigt rygstød.

Tirsdag eftermiddag kunne EU’s finansministre bakke op om en udbygning af den europæiske investeringsfond (EFSI), der gennem risikovillig kapital fra EU's eget budget skal sætte fut i europæisk økonomi.

Investeringsfonden blev sat på skinner for et år siden, men allerede nu ønsker EU-Kommissionen at udbygge projektet. Fondens levetid foreslås forlænget fra juni 2019 til udgangen af 2020. Samtidig skal EU’s budget stille med 10 milliarder euro i ekstra garantier, så den samlede EU-garanti kommer på op 26 milliarder euro. Også kapital fra Den Europæiske Investeringsbank skal bidrage til at pengekassen vokser.

Dokumentation

Det skal pengene fra den europæiske investeringsfond (EFSI) gå til:

  • Digital infrastruktur
  • Energiinfrastruktur
  • Transportinfrastruktur
  • Uddannelse
  • Forskning Innovation
  • Fremme af beskæftigelse gennem understøttelse af små og mellemstore virksomheder
  • Bæredygtighedsprojekter

Eksempler
En ekspertgruppe nedsat af EU-Kommissionen og den Europæiske Investeringsbank peger på energirenovering af offentlige bygninger, opgradering af skolefaciliteter, investering i vandinfrastruktur som for eksempel rensningsanlæg, bedre jernbaneinfrastruktur, bedre transportinfrastruktur over grænserne, tredjegenerations-biobrændstofsraffinaderier, opstilling af ladestationer til elbiler og adgang til lufthavne som mulige investeringsprojekter.


0:000:00