Debat

EU i Danmark: Kampen mod hvidvask kræver fælles samarbejde

DEBAT: Skandalen i Danske Bank viser, at hvidvaskning ikke kan løses nationalt. Her kan Bankunionen blive en hjælp, skriver Stina Soewarta, chef for Kommissionens repræsentation i Danmark.

EU-Kommissionen fremsætter bud på nye regler for Den Europæiske Bankunion. Det indebærer også krav til kvaliteten af tilsynsmyndigheders arbejde. Finanstilsynet har fået kritik fra Kommissionen for ikke at have handlet i Danske Bank-skandalen om hvidvask.<br>
EU-Kommissionen fremsætter bud på nye regler for Den Europæiske Bankunion. Det indebærer også krav til kvaliteten af tilsynsmyndigheders arbejde. Finanstilsynet har fået kritik fra Kommissionen for ikke at have handlet i Danske Bank-skandalen om hvidvask.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stina Soewarta
Chef for EU-Kommissionens Repræsentation i Danmark

Det understreger meget godt pointen om, at når kapital- og finansbranchen er international, ja, så kan man ikke løse problemerne nationalt alene.

Stina Soewarta
Chef for Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark

Hvis man er i Bruxelles i øjeblikket, bliver man spurgt rigtig meget om "Danske". Og i modsætning til tidligere er det ikke dansk hygge, danske tv-serier som "Forbrydelsen" eller "Borgen" eller internationalt kendte danske skuespillere.

Hvidvaskningssag skaber negativt billede af Danmark
Nej – det er Danske Bank, og det er med stor måben, at folk spørger, om det virkelig kan passe? Kan det passe, at der var så stort gennemtræk i en lille estisk afdeling? At ingen opdagede den tilsyneladende største hvidvaskningsskandale nogensinde?

Det gør ikke noget godt for det danske "brand", at retskommissær Věra Jourová siger i Altinget, at hun simpelthen ikke kan forestille sig, at dette kunne være sket, hvis tilsyn og andre havde passet deres arbejde.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Fælles standarder, kontrol af kontrollørerne og udveksling af data er stærkt påkrævet. Kun på den måde kan "Danske" igen blive noget, man gerne vil spørges om i det store udland.  

Stina Soewarta
Chef for Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark

Det kan godt være, at mange ønsker sig tilbage til den lokale "Omegnsbank" med alle aktiviteter inden for landets grænser. Men Danske Bank har nu en gang en balance, der nærmer sig det dobbelte af det danske BNP, og er nu indehaver af en meget kedelig rekord i tvivlsomme transaktioner.

Finansskandaler kan ikke kun løses nationalt
Og ikke kun for at undgå skat. Nej, tvivlsomme transaktioner sandsynligvis med det formål at omgå amerikanske og europæiske sanktioner mod personer i præsident Putins omgangskreds.

Sanktioner indført af 28 enige medlemslande, fordi Rusland ikke overholder sine egne fredsaftaler om Ukraine – det kan altså næsten ikke være mere alvorligt. 

Det understreger meget godt pointen om, at når kapital- og finansbranchen er international, ja, så kan man ikke løse problemerne nationalt alene. Sammen kan vi mere, og kun ved et bedre samarbejde kan tilsvarende sager undgås i fremtiden.

Bankunion skal bremse fremtidige skandaler
Derfor er vi nødt til at handle sammen. Bankunionen kan blive en hjælp i dette, og det bliver interessant at se, hvad det af regeringen nedsatte udvalg kommer frem til næste år i forhold til eventuelt dansk medlemskab.

Der er allerede stærke europæiske regler mod hvidvaskning, men Europa-Kommissionen har faktisk netop fremsat nye forslag, der skal styrke Den Europæiske Bankmyndighed yderligere på lige præcis dette område.

Nationale tilsynsmyndigheder skal kontrolleres
I finansverdenen er tillid altafgørende, og det er derfor meget vigtigt, at myndigheden får mulighed for at tage fat på enkelte banker i tilfælde af hvidvask.

For som vi har set med Danske Bank, så kan selv to så velfungerende lande som Estland og Danmark ikke forhindre finansielle forbrydelser alene, men har brug for en europæisk ramme.

Derfor indeholder Kommissionens forslag også regler om kvaliteten af det arbejde, som de enkelte finanstilsyn udfører. Fælles standarder, kontrol af kontrollørerne og udveksling af data er stærkt påkrævet. Kun på den måde kan "Danske" igen blive noget, man gerne vil spørges om i det store udland.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stina Soewarta

Kabinetschef hos Margrethe Vestager, Europa-Kommissionen
cand.jur. (Københavns Universitet og Raoul Wallenberg Instituttet i Sverige. 1993)

0:000:00