EU klar med nye sanktioner: Forbyder det meste olieimport fra Rusland

Det tog næsten fire uger at blive enige, men nu er EU-landene klar til at sætte en stopper for over to tredjedele af al olieimport fra Rusland. Selvom Ungarn stadig kan importere russisk olie, er aftalen en succes, vurderer seniorforsker.

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Statslederne i EU blev sent mandag aften enige om at forbyde det meste af olieimporten fra Rusland. Det oplyser EU-præsident Charles Michel på Twitter.

Forhandlingerne har været undervejs siden starten af maj og er en del af den sjette sanktionspakke målrettet Rusland, efter landet invaderede Ukraine 24. februar.

”Sanktionerne vil øjeblikkeligt påvirke 75 procent af russisk olieimport. Og ved årets udgang vil 90 procent af den russiske olie, der importeres til Europa, være forbudt,” skriver Charles Michel.

Det vil ramme industrien, benzinpriserne og produkter som plastik, der laves af olie. Jeg hørte en analytiker sige, at prisen på en liter benzin nok snart vil kunne runde 20 kroner. Det lyder meget realistisk.

Trine Villumsen Berling
Seniorforsker, DIIS

EU-lederne blev samtidig enige om at sende ni milliarder euro til Ukraine i finansiel støtte samt at udelukke Ruslands største bank, Sberbank, fra betalingssystemet Swift.

Til gengæld vil russisk olie leveret via rørledninger ikke blive bremset med det samme. Det er en håndsrækning til Ungarn, der dermed kan fortsætte med at importere russisk olie.

Succes at få aftale med Ungarn

Ungarn har været den mest udtalte modstander i EU af forslaget om en olieembargo med argumenter om, at et stop for russiske olieforsyninger vil ramme Ungarn økonomi hårdt.

Læs også

Derfor er det også en succes, at EU-landene kunne blive enige om sanktionerne mod russisk olie, selvom aftalen ikke er lige så ambitiøs, som det oprindelige udspil fra EU-Kommissionen, vurderer seniorforsker ved DIIS, Trine Villumsen Berling.

”Ungarn var slet ikke rede til at gå ind i den her diskussion, så det, at man nu står samlet i EU om den her aftale, er en succes. Det kunne sagtens være faldet til gulvet,” siger Trine Villumsen Berling, der til daglig forsker i energi- og sikkerhedspolitik og relationen til Rusland.

Olie er ikke bare olie

Hun fortæller, at Ungarn – men også Slovakiet og Tjekkiet – er meget afhængige af olieforsyningen fra Rusland, og at det ikke bare er lige til at skifte den russiske olie ud, uden det kommer til at gøre rigtig ondt.

De østeuropæiske landes energiinfrastruktur er nemlig dybt afhængig af Rusland leverer store dele af energien.

”Olie er ikke bare olie. Det vurderes at tage fire år at omstille raffinaderierne til at modtage olie fra for eksempel Nordsøen i stedet, der er en lettere form for olie. Så der er masser af infrastruktur i det her, som skaber rammer for, hvor meget politik, man kan lave, medmindre man tager en meget radikal beslutning om, at samfundet slet ikke skal have olie,” siger Trine Villumsen Berling.

Rammer også Danmark

Selvom den nye aftale ikke rammer alt import af olie fra Rusland, så kommer de nye sanktioner til at kunne mærkes bredt. Også i Danmark.

”Det vil ramme industrien, benzinpriserne og produkter som plastik, der laves af olie. Jeg hørte en analytiker sige, at prisen på en liter benzin nok snart vil kunne runde 20 kroner. Det lyder meget realistisk,” siger Trine Villumsen Berling og tilføjer:

”Oveni står vi i den situation, at Ørsted ikke vil betale med rubler for den russiske gas og Gazprom derfor snart måske stopper gasleverancerne. Dermed kan virksomheder ende med at mangle både olie og gas til at fortsætte deres produktion. Så der er ingen tvivl om, at der foregår nogle hårde snakke på direktionsgangene lige nu.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00