EU-korrespondent: Camerons krav er primært symbolpolitik

KRAV: David Cameron har afleveret fire krav til EU. Han vil have Storbritanniens medlemskab genforhandlet, men det er småt med indhold i oplægget, vurderer Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen. 

David Cameron har i dag slået sine krav til forestående genforhandling med EU fast.
David Cameron har i dag slået sine krav til forestående genforhandling med EU fast.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Kaasgaard

Siden David Cameron overbevisende genvandt magten i Storbritannien i maj, har EU ventet på en liste med krav.

Krav, som skal opfyldes, hvis ikke Cameron skal anbefale et nej, når han udskriver en folkeafstemning om briternes fortsatte medlemskab af EU.

Nu er listen med fire krav kommet. Ifølge Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, rummer den ikke de store overraskelser.

”Det er primært symbolpolitik, der skal give indtryk af, at han sætter nogle hegnspæle op i EU-samarbejdet,” siger Rikke Albrechtsen og fortsætter:

Den klart største udfordring er, at Cameron har fastholdt ønsket om at kunne begrænse adgangen til velfærdsydelser for arbejdende EU-borgere i fire år.

Rikke Albrechtsen
EU-korrespondent for Altinget

”Flere af hans krav virker dog mest som et forsøg på at sparke allerede åbne døre ind, for eksempel når det kommer til ønsket om regelforenkling og bedre konkurrenceevne, hvilket allerede står højt på dagsordenen.”

Hårde forhandlinger
Selvom en del af kravene ikke ser ud til at give de store udfordringer, er der særligt ét punkt på listen, som kan give anledning til lange nætter ved forhandlingsbordene i Bruxelles.

”Den klart største udfordring er, at Cameron har fastholdt ønsket om at kunne begrænse adgangen til velfærdsydelser for arbejdende EU-borgere i fire år. Det bliver en rigtig svær nød at knække, både i forhold til EU-regelbøgerne og i forhold til de andre EU-lande, hvis det stiller deres borgere ringere end deres britiske kolleger,” siger Rikke Albrechtsen.

Til december mødes David Cameron med sine europæiske kolleger. Først da vil vi få en fornemmlse af, hvad de øvrige lande er villige til at acceptere, fortæller Altingets EU-korrespondent.

En regeringsleder, nemlig statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), har dog allerede kommenteret på Camerons udmelding med et tweet:

Meget lidt goodwill
David Cameron selv gør klar til de kommende forhandlinger:

”Genforhandlingen er ikke mission impossible. Jeg er overbevist om, at med tålmodighed og velvilje kan der blive lavet en aftale,” skriver den britiske premierminister på sin Facebook-side.

Rikke Albrechtsen mener, at Cameron har gjort livet svært for sig selv.

”Det er ikke umulige krav. Men de er heller ikke lige til højrebenet, især ikke når det gælder velfærdsydelser til EU-borgere. Dertil kommer, at Cameron har meget lidt goodwill hos sine EU-kolleger, fordi han har båret sig usandsynligt klodset ad i hele processen omkring folkeafstemningen om britisk EU-medlemskab,” siger hun.

Dokumentation

David Camerons krav er:

1) At beskytte det indre marked for Storbritannien og andre udenfor eurozonen med et sæt af bindende principper, som garanterer retfærdighed mellem euro- og ikke-eurolande.

2) At konkurrenceevne skal skrives ind i DNA'et for hele den europæiske union. Og dette inkluderer at skære i den samlede byrde for erhvervslivet.

3) At fritage Storbritannien fra en ”stadig tættere union” og i stedet styrke de nationale parlamenter. Ikke gennem varme ord, men gennem juridisk bidende og uigenkaldelige ændringer.

4) At misbrug af retten til fri bevægelighed skal tackles. I stedet skal Storbritannien selv gøres i stand til at kontrollere migration fra EU i overensstemmelse med sit manifest.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00