EU-korrespondent: Camerons krav er primært symbolpolitik

KRAV: David Cameron har afleveret fire krav til EU. Han vil have Storbritanniens medlemskab genforhandlet, men det er småt med indhold i oplægget, vurderer Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen. 

Siden David Cameron overbevisende genvandt magten i Storbritannien i maj, har EU ventet på en liste med krav.

Krav, som skal opfyldes, hvis ikke Cameron skal anbefale et nej, når han udskriver en folkeafstemning om briternes fortsatte medlemskab af EU.

Nu er listen med fire krav kommet. Ifølge Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, rummer den ikke de store overraskelser.

”Det er primært symbolpolitik, der skal give indtryk af, at han sætter nogle hegnspæle op i EU-samarbejdet,” siger Rikke Albrechtsen og fortsætter:

”Flere af hans krav virker dog mest som et forsøg på at sparke allerede åbne døre ind, for eksempel når det kommer til ønsket om regelforenkling og bedre konkurrenceevne, hvilket allerede står højt på dagsordenen.”

Hårde forhandlinger
Selvom en del af kravene ikke ser ud til at give de store udfordringer, er der særligt ét punkt på listen, som kan give anledning til lange nætter ved forhandlingsbordene i Bruxelles.

”Den klart største udfordring er, at Cameron har fastholdt ønsket om at kunne begrænse adgangen til velfærdsydelser for arbejdende EU-borgere i fire år. Det bliver en rigtig svær nød at knække, både i forhold til EU-regelbøgerne og i forhold til de andre EU-lande, hvis det stiller deres borgere ringere end deres britiske kolleger,” siger Rikke Albrechtsen.

Til december mødes David Cameron med sine europæiske kolleger. Først da vil vi få en fornemmlse af, hvad de øvrige lande er villige til at acceptere, fortæller Altingets EU-korrespondent.

En regeringsleder, nemlig statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), har dog allerede kommenteret på Camerons udmelding med et tweet:

Meget lidt goodwill
David Cameron selv gør klar til de kommende forhandlinger:

”Genforhandlingen er ikke mission impossible. Jeg er overbevist om, at med tålmodighed og velvilje kan der blive lavet en aftale,” skriver den britiske premierminister på sin Facebook-side.

Rikke Albrechtsen mener, at Cameron har gjort livet svært for sig selv.

”Det er ikke umulige krav. Men de er heller ikke lige til højrebenet, især ikke når det gælder velfærdsydelser til EU-borgere. Dertil kommer, at Cameron har meget lidt goodwill hos sine EU-kolleger, fordi han har båret sig usandsynligt klodset ad i hele processen omkring folkeafstemningen om britisk EU-medlemskab,” siger hun.

Forrige artikel EU-Kommissionen revser Tyrkiet i rapport EU-Kommissionen revser Tyrkiet i rapport Næste artikel Løkke får flertal for sin asyl-garanti Løkke får flertal for sin asyl-garanti
Ny debat om EU's budgetslagsmål

Ny debat om EU's budgetslagsmål

TEMADEBAT: De hårde forhandlinger om EU's syvårsbudget har nået sidste fase. Hvor stort skal budgettet være, og hvad skal pengene bruges til? Altinget tager debatten med blandt andre finansminister Nicolai Wammen.