EU-ledere forbigår åben konflikt med Polen og Ungarn i tavshed ved topmøde

KRISE: Den gidselsituation, som Polen og Ungarn har sat EU’s næste syvårsbudget og coronagenopretningsfond i, blev mere eller mindre ignoreret ved EU-topmøde.

BRUXELLES: I en stramt koordineret øvelse valgte 24 ud af 27 stats- og regeringschefer torsdag aften at vende den anden kind til og undgå en konfrontation med Ungarn og Polen, der siden i mandags har holdt EU’s 13.500 milliarder kroner store syvårsbudget og coronagenopretningsfond gidsel i protest.

Ved et topmøde, som var indkaldt for at tage temperaturen på coronasituationen på det hårdt ramte kontinent, stod den ungarske og den polske premierminister ved det vetokort, som de har trukket i protest imod, at midler fra EU fremover skal gøres afhængige af, at et land lever op til Unionens demokratiske grundregler.

Aftalen om at trække lande i EU-støtte, hvis de forbryder sig mod retsstatsprincipperne, faldt på plads tidligere på måneden og har et stort flertal bag sig blandt EU-landene. Det har skabt stor vrede og frustration, at Ungarn og Polen nu forsøger at komme uden om den aftale ved at sætte sig på pengekassen og derved forsinke udbetalingerne på et kritisk tidspunkt.

Login