EU-Parlamentet genvælger omstridt formand

UDNÆVNELSE: Europa-Parlamentet har genvalgt tyske Martin Schulz som deres fælles formand. Efter hans mislykkede forsøg på at blive formand for EU-Kommissionen er det ikke alle, der er begejstrede over, at han nu får sin gamle post tilbage.

Ikke alle er lige tilfredse med den måde, hvorpå Martin Schulz er blevet genvalgt til posten som formand for EU-Parlamentet.
Ikke alle er lige tilfredse med den måde, hvorpå Martin Schulz er blevet genvalgt til posten som formand for EU-Parlamentet.Foto: European Council
Michael HjøllundRikke Albrechtsen

STRASBOURG: De 751 nyvalgte politikere i Europa-Parlamentet har fået en ny formand.

Eller rettere sagt: de har genvalgt deres eksisterende formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, der sidder i Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, S&D.

De næste to et halvt år, er det ham, der skal være Europa-Parlamentets officielle ansigt udadtil og institutionelle øverstbefalende indadtil.

Det er resultatet af en aftale mellem de to største grupper i Parlamentet, det konservative, kristendemokratiske EPP og Schulz' socialdemokrater, der traditionen tro har delt posten i porten, så grupperne får lige lang tid i Parlamentets førersæde.

Mislykket valg til kommissionsformand
Alliancen mellem S&D og EPP er ikke populær hos de andre grupper i Europa-Parlamentet, der føler sig sat uden for indflydelse.

Fakta

Blå bog: Martin Schulz

Født 1955

Parti: Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

Medlem af Europa-Parlamentet siden 1994

Gruppeleder for S&D, Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet fra 2004 -2012.

Valgt som formand for Europa-Parlamentet i 2012.

Er gift og har to børn.

Denne gang er der dog en anden sag, der gør udnævnelsen af Martin Schulz ekstra kontroversiel i andre EU-politikeres øjne.

Den nyvalgte formand var en af de politikere, der forud for valget til Europa-Parlamentet stillede op som spidskandidat for deres europæiske parti til jobbet som formand for EU-Kommissionen.

Vi burde ikke bare blive præsenteret for en færdiglavet aftale, som kun mangler et gummistempel

Ulrike Lunacek
Formandskandidat for Gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance

Vinderen af denne såkaldte præsidentvalgskampagne blev den kandidat, hvis politiske parti på EU-plan fik den største opbakning til valget. Her sejrede EPP's Jean-Claude Juncker over Schulz, der måtte nøjes med en andenplads.

I det større magtspil om EU's topposter får Martin Schulz som plaster på såret lov til at beholde sit job som formand for EU-Parlamentet, mod at de europæiske socialdemokrater støtter Juncker, når parlamentarikerne senere på måneden skal godkende den nye formand for Europa-Kommissionen.

Hård kritik fra modkandidater
I debatten forud for afstemningen angreb de andre kandidater til posten som formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz for at være en del af den studehandel.

"Hvad er det kommet til, hvis formandsposten for dette hus er reduceret til en brik i et forhandlingsspil," spurgte Sajjad Karim, kandidat for De Europæiske Konservative og Reformister (ECR), der er Parlamentets tredjestørste gruppe.

Han kaldte Martin Schulz' formandspost for en "trøstepræmie", da "plan a, b, og c havde fejlet."

Også fra andre grupper blev der klaget over Martin Schulz' placering i spillet om de andre EU-topposter.

"Vi burde ikke bare blive præsenteret for en færdiglavet aftale, som kun mangler et gummistempel," sagde Ulrike Lunacek, formandskandidat for Gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance.

Schulz: Det er demokrati
I sin tale forud for afstemningen gjorde Martin Schulz dog klart, at han så afstemningen som en ren demokratisk afgørelse.

"Alle her har ret til at stemme på, hvem end de ønsker," sagde han.

Afstemningen blandt de 751 parlamentarikere foregik anonymt.

Martin Schulz blev valgt med 409 stemmer.

Nummer to i afstemningen blev ECR's Sajjad Karim med 101 stemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00