Debat

DF: EU-patentet skaber store problemer

DEBAT: DF anser EU-patentdomstolen i forslagets nuværende form for et reelt problem og vil have en folkeafstemning om domstolen. Befolkningen skal ikke snydes for endnu en folkeafstemning, skriver Messerschmidt i et svar til Erik Boel.
Morten Messerschmidt (DF)
Morten Messerschmidt (DF) Foto: Dansk Folkeparti
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet, cand.jur.

Erik Boel, der nu kalder sig udenrigskommentator, men indtil for nyligt var EU-begejstret formand for Europabevægelsen, har nu igen fundet en sag, som skal bringe Europa ud af krisen: EU-patenter. Desværre forbigår Boel i sin artikel en række problemer med det nye patent. Blandt andre Advokatrådet har således slået til lyd for det alvorlige problem med "forum shopping", som forslaget indeholder. 

Sager om EU-patenttvister skal nemlig fremover afgøres med de nationale domstole som første instans. Og her får patenthaveren fuld adgang til forum shopping. Man kan anlægge sag ved enhver lokal domstol i hele EU, hvor sagsøgte har pligt til at møde op og forberede sit forsvar. Måske under rumænsk jurisdiktion. Måske med polsk som retssprog.

Det tillader vi i Dansk Folkeparti os altså at anse som et problem. Med det nuværende patentsystem kan man naturligvis også risikere at skulle føre sager i andre lande. Men taber man, er retsvirkningen begrænset hertil. Med det nye system, gælder dommen for hele EU-patentet. Det vil nok stille store pengetunge virksomheder, der kan hyre de bedste advokater i alle EU's medlemslande, bedre. Men alle andre patenthavere vil det stille ringere.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Eksperter advarer mod domstolen
Det er også årsagen til, at Patentagentforeningen (ADIPA) er blandt modstanderne af EU-patentdomstolen i forslagets nuværende udformning. I sin henvendelse til Folketingets Erhvervsudvalg har ADIPAs formand, Ulla Klinge, sagt det meget klart: "Danske politikere overhører kraftige advarsler fra dommere, advokater og patentagenter om, at domstolen kan koste danske virksomheder dyrt.

Eksperterne peger især på, at domstolen kan gøre livet surt for mindre og mellemstore virksomheder, når store internationale selskaber strategisk trækker dem til udlandet i dyre og komplicerede retsopgør". Den advarsel lytter DF til.

Der er grund til at frygte, at mindre danske virksomheder bliver trukket rundt i manegen og tvunget til at føre retssager på fremmede sprog i lande med omkostninger mange gange højere end i Danmark. Er det en entydig dansk interesse?

Morten Messerschmidt
MEP (DF), cand.jur.

DF kræver folkeafstemning
Hvis virksomheder i praksis kan anlægge sag hvor som helst i EU på det lokale sprog, skaber det mere retsløshed end retssikkerhed. Der er grund til at frygte, at mindre danske virksomheder bliver trukket rundt i manegen og tvunget til at føre retssager på fremmede sprog i lande med omkostninger mange gange højere end i Danmark. Er det en entydig dansk interesse?

Dansk Folkeparti skal i den kommende tid diskutere sagen og vil derefter lægge sig fast på, hvad vi vil anbefale ved den kommende folkeafstemning. Men for os er folkeafstemning i ethvert spørgsmål om suverænitetsafgivelse et mindstekrav. Det kan godt være, at politikerne på Christiansborg anser denne sag for så teknisk, at befolkningen ikke fatter det. Sådan ser vi ikke på.

Befolkningen er blevet snydt for utallige folkeafstemninger - af de partier, der nu også vil snyde os for denne. Der siger vi fra. Vi vil ikke acceptere at sende danske opfindere, virksomheder mv. på rundrejse i cirkus Europa for at skulle forsvare sig mod patentkrænkere. Og vi vil ikke afgive dansk suverænitet uden at spørge befolkningen til råds.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00