EU-politikere kræver højere mål for vedvarende energi

EU: Et klart flertal i Europa-Parlamentets Industriudvalg stemte tirsdag for at løfte EU's mål for vedvarende energi fra 27 til 35 procent i 2030. Også EU-Kommissionen vil hæve målet. Billigere priser giver plads til højere klimaambitioner, mener DI.

Prisen på
vindmøller og solenergi rasler ned, og det har fået EU-Kommissionen
og Europa-Parlamentets Industriudvalg på banen for et højere mål
for vedvarende energi.
Prisen på vindmøller og solenergi rasler ned, og det har fået EU-Kommissionen og Europa-Parlamentets Industriudvalg på banen for et højere mål for vedvarende energi.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Morten Øyen

Vi er enige i vurderingen og kan støtte, at man øger målet for vedvarende energi til 30 procent i 2030.

Tine Roed
Direktør, DI

Prisen på vindmøller og solceller rasler ned, og derfor skal EU hæve målet for, hvor meget vedvarende energi skal fylde i Europa.

Fakta

Sagen kort

EU-Kommissionen foreslog i november 2016 en revision af VE-direktivet som en del af den såkaldte Clean Energy Package. I revisionen foreslår Kommissionen et mål for vedvarende energi på 27 procent i 2030. Det er det samme som i konklusionerne fra Det Europæiske Råd i oktober 2014.

Siden 2014 er omkostningerne for vedvarende energi imidlertid faldet markant. Europa-Parlamentet bad derfor i sommeren 2017 om, at Kommissionen opdaterede deres beregninger, så man anvendte de nyeste tal for omkostningerne med vedvarende energi.

Resultatet er på trapperne, og EU-Kommissionen har allerede varslet, at der vil være minimale omkostninger ved at hæve målet til 30 procent.

Kilde: Dansk Energi

Sådan lyder det både fra Europa-Parlamentets Industriudvalg og EU-Kommisionen, som dermed fornyer presset på EU's ministre om at hæve det nuværende mål om 27 procent vedvarende energi i 2030.

Industriudvalget stemte tirsdag formiddag med 47 stemmer mod 16 stemmer for et nyt mål om, at 35 procent af EU's energiforbrug i 2030 skal komme fra grøn energi.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00