EU-revisorer kritiserer landbrugskontrol

RAPPORT: Trods et omfattende regelsæt er det ikke muligt at dokumentere, om krydsoverensstemmelseskontrol rent faktisk bidrager til et mere bæredygtigt landbrug. Det konkluderer Den Europæiske Revisionsret i ny rapport.

Ifølge EU-revisorerne bliver reglerne for krydsoverensstemmelse fortolket vidt forskelligt mellem EU-landene. For sen registrering af kvæg bliver i Tyskland kun noteret som en overtrædelse, hvis fejlen dækker over mindst 30 procent af bestanden. I Spanien er der ingen bagatelgrænse.
Ifølge EU-revisorerne bliver reglerne for krydsoverensstemmelse fortolket vidt forskelligt mellem EU-landene. For sen registrering af kvæg bliver i Tyskland kun noteret som en overtrædelse, hvis fejlen dækker over mindst 30 procent af bestanden. I Spanien er der ingen bagatelgrænse.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Mange af reglerne er ekstremt bureaukratiske og svære at leve op til.

Martin Merrild
Formand i Landbrug & Fødevarer

BRUXELLES: Komplicerede regler, utilstrækkelig data og manglende opfølgning betyder, at det er usikkert, om EU's miljøregler under den fælles landbrugspolitik tjener sit formål.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Den Europæiske Revisionsret, der ser nærmere på EU's såkaldte krydsoverensstemmelsesregler.

Det er de regler, der skal sikre sammenhængen mellem udbetaling af milliarder af EU-kroner i landbrugsstøtte og de europæiske landbrugs efterlevelse af unionens miljøkrav.

Dokumentation

Hvad er krydsoverensstemmselse?
Krydsoverensstemmelse (KO) betyder, at landbrugere, der modtager direkte støtte eller tilskud efter visse ordninger under landdistriktsprogrammet, skal overholde en række krav til miljø, sundhed, dyrevelfærd og god landbrugsmæssig stand for at få udbetalt sin støtte/sit tilskud uden nedsættelse.

Formålet med KO er at skabe sammenhæng mellem overholdelse af de gældende regler om miljø, sundhed, dyrevelfærd og god landbrugs- og miljømæssig stand og udbetalingen af støtte og derved fremme bæredygtig landbrugsproduktion.

KO skal altså medvirke til forbedrede natur- og miljøforhold, bedre fødevarehygiejne, øget dyrevelfærd og til, at landbrugsarealer, der er taget ud af drift, holdes i god landbrugs- og miljømæssig stand.

Kilde: NaturErhvervstyrelsen


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00