EU sender ultimatum til Polen for at stoppe tvangspensionering af dommere

RETSSTAT: EU-Kommissionen har med ekspresfart sendt Polen et skridt nærmere EU-Domstolen i en tvist om tvangspensionering af højesteretsdommere.

Polakker gik på gaden i Warszawa i starten af juli for at vise deres modstand mod en ny lov, der sender en stor del af dommerne ved landets højesteret på tidlig pension.
Polakker gik på gaden i Warszawa i starten af juli for at vise deres modstand mod en ny lov, der sender en stor del af dommerne ved landets højesteret på tidlig pension.Foto: Alik Keplicz/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

EU-Kommissionen skruer nu op for presset på den polske regering i kølvandet på en ny, kontroversiel lov, der står til at sende 27 af 72 af landets højesteretsdommere på tidlig pension.

Det sker kun lidt over en måned efter, at EU-Kommissionen tog det første skridt i den tretrinsraket, der skal til for at sende sagen for EU-Domstolen. Den polske regering har nu en måned til at efterleve Kommissionens henstilling. Gør den ikke det, kan sagen overgå til EU-dommerne i Luxembourg.

Den nye lov, der trådte i kraft 3. juli, sænker pensionsalderen for landets højesteretsdommere fra 70 til 65, hvilket altså sender et betydeligt antal dommere på tvangspension, herunder landets højesteretspræsident.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00