EU til briterne: I kan ikke vælge og vrage

BYE BYE BRITAIN: EU lægger op til et ikke så tæt og særligt partnerskab med briterne i nyt udspil om forholdet efter Brexit.

Theresa Mays ønsker om en helt unik og dyb handelsaftale med EU efter Brexit får en kold skulder i Bruxelles.
Theresa Mays ønsker om en helt unik og dyb handelsaftale med EU efter Brexit får en kold skulder i Bruxelles.Foto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Det her er ikke Nam. Det er bowling. Der er regler,” siger John Goodman i kultfilmen The Big Lebowski, der ramte de amerikanske biografer for præcis 20 år siden.

Cirka samme retorik lød fra EU-siden onsdag, da formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk fremlagde sit udkast til, hvordan forholdet mellem EU og briterne skal foregå, når briterne endegyldigt har forladt EU-samarbejdet.

I stedet for at stille briterne det helt unikt dybe og særlige partnerskab i udsigt, som premierminister Theresa May i en tale i sidste uge udbad sig, konstaterede formanden for EU-chefernes klub, at det i Unionens optik ikke kan lade sig gøre.

Dokumentation

Det vil EU tilbyde briterne:

  • Ingen told eller kvantitative restriktioner på varer, der flyder mellem de to parter. For fiskeriet indebærer det dog, at briterne tillader, at EU-lande som for eksempel Danmark stadig vil kunne fiske i britiske vande og omvendt.
  • Tjenesteydelser kan også blive dækket af aftalen, men i begrænset omfang, eftersom briterne ikke længere vil operere under de samme regler, tilsyn og underlagt samme retssystem som resten af EU.
  • EU-siden ønsker en aftale om fortsat samarbejde om sikkerhed, forsvar og udenrigspolitik, der dækker terrorbekæmpelse og international kriminalitet, udveksling af efterretningsoplysninger.
  • Der skal indgås en aftale om luftfart, så man undgår, at der ikke længere kan flyves mellem EU og Storbritannien efter Brexit-dag. Til gengæld vil briterne miste retten til at have flyvninger mellem EU-destinationer, ligesom europæiske flyselskaber ikke længere vil kunne operere på britiske ruter.
  • Der er vilje til et fortsat forsknings- og innovationssamarbejde, samt samarbejde om uddannelse og kultur. Dog mod et britisk bidrag til EU-budgettet på linje med det, andre tredjelande betaler for at være med i det samarbejde.
  • Ønske om at skabe en fælles ramme for databeskyttelse, så datastrømme kan fortsætte uhindret mellem parterne.

0:000:00